Hydinári bijú na poplach, hrozí kolaps vo výrobe mäsa

22.8.2012

BRATISLAVA 22. augusta (WEBNOVINY) – Slovensku hrozí kolaps vo výrobe hydinového mäsa.

Chovatelia hydiny oznámili slovenským spracovateľom, že pri súčasnej cenovej úrovni 0,93 eura za kilogram brojlerových kurčiat, nebudú v chove pokračovať.

Krajine tak podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) hrozí, že mäso z domácej produkcie sa z obchodov úplne vytratí, alebo ho bude nedostatok.

Chovatelia svoj postoj argumentujú hlavne rastúcimi nákladmi na krmivá a ďalšie vstupy. Z výsledkov prieskumu vývoja cien, ktorý uskutočnila ÚHS, vyplýva, že v období medzi januárom 2010 a augustom 2012 stúpli ceny kŕmnych zmesí o 63 %.

Za rovnaké obdobie však ceny brojlerových kurčiat vzrástli len o 18 %. Hydinári preto požadujú zvýšenie výkupných cien u spracovateľov 0,16 eura na kilogram.

Na zlej situácií v odvetví majú podľa hydinárov najväčší podiel obchodníci. Aby mohli spracovávatelia dať chovateľom, čo žiadajú, museli by cenníky upraviť o 15 centov smerom nahor, zo súčasných 1,85 eura na rovné 2 eurá za kilogram chladeného kurčaťa. Obchodné reťazce však nechcú na tieto požiadavky pristúpiť.

„Marže u obchodných reťazcov sa podľa našich prieskumov v letných mesiacoch pohybujú pri hydine na úrovni závratných 27 až 108 %. Pre porovnanie, dnes chovateľ a spracovateľ hydiny dosahuje stratu, ale obchody ich aj napriek tomu naďalej tlačia do znižovania cien a do predaja hydiny v akciách,“ uviedol tlačový tajomník ÚHS Ľubomír Urban. Hydinári tvrdia, že pokiaľ reťazce nezačnú platiť spracovávateľom viac, rady nezamestnaných Slovákov sa opäť rozšíria.