Hydinári bijú na poplach, hrozí kolaps vo výrobe mäsa

22.8.2012

BRATISLAVA 22. augusta (WEBNOVINY) – Slovensku hrozí kolaps vo výrobe hydinového mäsa.

Chovatelia hydiny oznámili slovenským spracovateľom, že pri súčasnej cenovej úrovni 0,93 eura za kilogram brojlerových kurčiat, nebudú v chove pokračovať.

Krajine tak podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) hrozí, že mäso z domácej produkcie sa z obchodov úplne vytratí, alebo ho bude nedostatok.

Chovatelia svoj postoj argumentujú hlavne rastúcimi nákladmi na krmivá a ďalšie vstupy. Z výsledkov prieskumu vývoja cien, ktorý uskutočnila ÚHS, vyplýva, že v období medzi januárom 2010 a augustom 2012 stúpli ceny kŕmnych zmesí o 63 %.

Za rovnaké obdobie však ceny brojlerových kurčiat vzrástli len o 18 %. Hydinári preto požadujú zvýšenie výkupných cien u spracovateľov 0,16 eura na kilogram.

Na zlej situácií v odvetví majú podľa hydinárov najväčší podiel obchodníci. Aby mohli spracovávatelia dať chovateľom, čo žiadajú, museli by cenníky upraviť o 15 centov smerom nahor, zo súčasných 1,85 eura na rovné 2 eurá za kilogram chladeného kurčaťa. Obchodné reťazce však nechcú na tieto požiadavky pristúpiť.

„Marže u obchodných reťazcov sa podľa našich prieskumov v letných mesiacoch pohybujú pri hydine na úrovni závratných 27 až 108 %. Pre porovnanie, dnes chovateľ a spracovateľ hydiny dosahuje stratu, ale obchody ich aj napriek tomu naďalej tlačia do znižovania cien a do predaja hydiny v akciách,“ uviedol tlačový tajomník ÚHS Ľubomír Urban. Hydinári tvrdia, že pokiaľ reťazce nezačnú platiť spracovávateľom viac, rady nezamestnaných Slovákov sa opäť rozšíria.

Táto webová stránka potrebuje pre svoje riadne fungovanie určité súbory cookies. Tieto súbory cookies sú pre jej fungovanie technicky nevyhnutné. V prípade Vášho udelenia povolenia, súhlasíte s používaním súborov cookies (všetkých súborov cookies alebo len súborov cookies technicky nevyhnutných). Možnosti nastavenia súborov cookies, ktoré si môžete prispôsobiť, ako aj bližšie informácie o súboroch cookies, ktoré prevádzkovateľ tejto webovej stránky využíva, nájdete na Viac informácií o cookies a prispôsobení výberu.