Med bude drahší, tvrdia včelári

19.4.2012

BRATISLAVA 19. apríla (WEBNOVINY) – Medu bude tohto roku podľa včelárov pravdepodobne menej a jeho cena porastie.

Dôvodom je podľa vedúceho Ústavu včelárstva v Liptovskom Hrádku Jána Kopernického chladné počasie v období kvitnutia. „V mnohých nížinných regiónoch včelári už signalizujú zmrznutie kvetných púčikov agátu,“ uviedol pre agentúru SITA Kopernický.

To, koľko medu nakoniec v tomto roku včelári získajú, bude záležať najmä od vývoja počasia v najbližších štyroch až šiestich týždňov. „Tie budú pre rozvoj včelstiev a jarné znášky rozhodujúce,“ doplnil Kopernický.

Včelári podľa jeho slov očakávajú, že v tomto roku bude nedostatok repkového medu, keďže farmári museli pre nedostatok vlahy vyorávať plodiny na viac ako jednej tretine zasiatych plôch. „Znáška z repky bude v závislosti od počasia v období jej kvitnutia, no mednatosť parciel bude v priemere nižšia a v žiadnom prípade nedoženie jarný deficit vlahy,“ konštatuje Kopernický.

Nie všetci včelári však umiestnili na trh vlaňajší repkový med, takže aj rozdiely oproti minulému roku nebudú v tomto roku až také výrazné. „Predpokladáme však, že nákupná cena repkového medu mierne porastie,“ dodal.

Deficit medu z repky ozimnej môže podľa Kopernického čiastočne vykryť výsev repky jarnej. Tá však poskytuje menej peľu aj nektáru. „Úrodu semien olejnín zrejme vyrovná až slnečnica, v prípade ktorej predpokladáme zvýšený výsev, čo by včelárom mohlo pomôcť stabilizovať stavy včelstiev,“ dodal Kopernický. Rozhodujúcu rolu však bude mať množstvo zrážok a klimatické podmienky v období kvitnutia.

Táto webová stránka potrebuje pre svoje riadne fungovanie určité súbory cookies. Tieto súbory cookies sú pre jej fungovanie technicky nevyhnutné. V prípade Vášho udelenia povolenia, súhlasíte s používaním súborov cookies (všetkých súborov cookies alebo len súborov cookies technicky nevyhnutných). Možnosti nastavenia súborov cookies, ktoré si môžete prispôsobiť, ako aj bližšie informácie o súboroch cookies, ktoré prevádzkovateľ tejto webovej stránky využíva, nájdete na Viac informácií o cookies a prispôsobení výberu.