Na trhu koluje nebezpečná kuracina, ohrození sú aj školáci

15.11.2013

BRATISLAVA 15. novembra (WEBNOVINY) – Na slovenský trh sa podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) dostali z Brazílie asi štyri tony nebezpečného kuracieho mäsa.

Mäso smerujúce na Slovensko ešte na začiatku novembra zachytili českí veterinári, informovala ÚHS. Nebezpečné mäso obsahovalo nadlimitné množstvo antibiotika, ktoré sa používa pri liečbe ťažkých zápalov a infekcií.

„Údajne sa takéto hydinové mäso už aj dostalo do školských jedální a hospicov na Slovensku,“ dodal Molnár.

Únia hydinárov upozorňuje, že nárast dovozu hydinového mäsa zo zahraničia je alarmujúci. „Dovoz hydinového mäsa stúpol od roku 2004 do roku 2012 o 120 percent,“ povedal Molnár. Od roku 2011 podľa jeho slov dovoz prevyšuje výrobu hydinového mäsa na Slovensku. Najviac k nám dovážajú z Česka, nasleduje Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Brazília.

Prebaľovanie mäsa je biznis

Zaujímavý je tiež podľa hydinárov fakt, že na Slovensku dnes pôsobí viac prebaľovacích firiem, ako je legálnych chovateľov a spracovateľov hydiny.

Prebaľujú výlučne dovezenú hydinu, a to prevažne z krajín, v ktorých používajú v chovoch neprípustné praktiky. „Ohrozenie zdravia spotrebiteľov je tak veľmi vysoké, čo sa môže prejaviť hormonálnymi poruchami, oslabením imunity, alergiami, ale aj rezistenciou na antibiotiká,“ hovorí šéf únie hydinárov.

„Pri našich prieskumoch sme dostávali odpoveď, že majú hydinu od slovenského dodávateľa. Lenže to neznamená, že je aj od slovenského výrobcu, ktorý je pod stálou veterinárnou kontrolou,“ dodal Molnár.

Hydinári sa tiež domnievajú, že by pomohlo, keby všetky stravovacie zariadenia mali povinnosť označovať slovenské potraviny tak, ako to robia obchodníci. „ÚHS je toho názoru, že tento legislatívny krok ukladajúci povinnosť informovať o pôvode spracovaných potravín by bol v prospech občanov“ vysvetlil Molnár.

Únia chce kontroly od veterinárnej správy

Kontroly v stravovacích zariadeniach, od reštaurácií až po podnikové a školské jedálne, by mala podľa ÚHS vykonávať Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS). Hydinári upozorňujú, že veterinárna kontrola nemá na stravovacie zariadenia dosah.

„Stravovacie zariadenia má kontrolovať Úrad verejného zdravotníctva, no zatiaľ sme nezaznamenali, že by informovali o nejakých zistených nedostatkoch, na rozdiel od ŠVPS, ktorá kontroluje predajné miesta. Aj stravovacie zariadenia by mali byť pod kontrolou, a tak únia hydinárov opätovne pripomína svoj návrh, aby aj tu mala ŠVPS možnosť zo zákona kontrolovať suroviny na prípravu jedál,“ uviedol na piatkovej tlačovej besede riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.

Únia hydinárov apeluje aj na rodičov, aby sa zaujímali buď individuálne, alebo cez ZRPŠ, akého pôvodu je hydinové mäso, ktoré pripravujú žiakom v jedálňach.

Táto webová stránka potrebuje pre svoje riadne fungovanie určité súbory cookies. Tieto súbory cookies sú pre jej fungovanie technicky nevyhnutné. V prípade Vášho udelenia povolenia, súhlasíte s používaním súborov cookies (všetkých súborov cookies alebo len súborov cookies technicky nevyhnutných). Možnosti nastavenia súborov cookies, ktoré si môžete prispôsobiť, ako aj bližšie informácie o súboroch cookies, ktoré prevádzkovateľ tejto webovej stránky využíva, nájdete na Viac informácií o cookies a prispôsobení výberu.