Obchvat Galanty by mal byť kompletne hotový o dva roky

GALANTA 30. apríla (WEBNOVINY) – Južný obchvat Galanty na ceste I/75 bude kompletne hotový o dva roky.

Tranzitná, predovšetkým nákladná doprava, bude od mája 2015 už samotnú Galantu obchádzať. Výstavba tretej, záverečnej etapy obchvatu, sa začala v utorok poklepaním po základnom kameni.

Celkové náklady na tretiu etapu dosiahnu podľa riaditeľa Slovenskej správy ciest Romana Žemberu približne 28 miliónov eur, z toho stavebná časť bude stáť 23 miliónov eur a majetkové vysporiadanie 4,5 milióna eur.

Na približne päťkilometrovom úseku si musia stavbári poradiť s dvoma mostmi, dvoma okružnými križovatkami a množstvom prekládok inžinierskych sietí. Zhotoviteľom tretej etapy je spoločnosť Strabag.

Obrazom: Otvorenie stavby obchvatu Galanty

Štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček označil obchvat Galanty za dobrý príklad financovania pomocou fondov Európskej únie, z ktorých je pri dopravných projektoch preplácaných až 85 percent oprávnených nákladov. Všetky tri etapy sú súčasťou projektov operačného programu Doprava 2007-2013.

Primátor Ladislav Maťašovský potvrdil, že už prvé dve etapy obchvatu Galante pomohli, áut v centre je menej. Galanťania si však podľa neho vydýchnu až o dva roky, keď bude obchvat mesta kompletne hotový a tranzitná doprava nebude mať dôvod cez mesto prechádzať. Súčasťou projektu je aj mimoúrovňové napojenie priemyselného parku Samsung na novovybudovanú cestu.

Centrom Galanty prechádza denne približne 16-tisíc vozidiel. Výstavba južného obchvatu, ktorý je súčasťou cesty I/75, by mala prispieť k významnému zníženiu tohto počtu. Napojenie na priemyselnú zónu by mohlo byť zaujímavé aj pre prípadných ďalších investorov.

Kliknutím na akýkoľvek link/funkcionalitu kdekoľvek na tejto webovej stránke nám dávate Váš výslovný a automatický súhlas s používaním cookies na uloženie informácií vrátane prvého cookie, ktorý bol vytvorený pri otvorení tejto webovej stránky a rovnako vyslovujete súhlas s podmienkami použitia stránok poistenie.sk. Viac informácií...