Pestovatelia ovocia očakávajú tento rok dobrú úrodu

24.9.2012

BRATISLAVA 24. septembra (WEBNOVINY) – Slovenskí ovocinári očakávajú tento rok pomerne dobrú úrodu ovocia, a to aj napriek nepriaznivým dôsledkom počasia.

Z hľadiska množstva a chuťových vlastností sa podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislava Nemca darilo najmä jablkám, ktoré dominujú slovenskej produkcii.

Predbežné odhady SPPK počítajú s úrodou tejto plodiny na úrovni 35 až 40 tis. ton, čím by dosiahla približne rovnakú úroveň ako vlani.

Z údajov SPPK ďalej vyplýva, že situácia už nie je taká priaznivá v prípade pestovateľov kôstkovín, ktorí očakávajú 25 až 30-percentný prepad v porovnaní s rokom 2011. Medzi jednotlivými sadmi prevládajú rozdiely v produkcii, avšak tie, ktoré zavlažovaním zmiernili tohoročný výpadok zrážok, dosiahli podľa Nemca priaznivé výsledky.

Aj napriek dobrej úrode jabĺk bude Slovensko závislé na dovoze tejto komodity, keďže domáca produkcia tvorí len jednu tretinu potrieb vnútorného trhu.

„Vysoký podiel importu na spotrebe otvára priestor pre ďalší rozvoj slovenského ovocinárstva, ktorému však chýba dostatočne štruktúrovaná a motivovaná podnikateľská základňa,“ skonštatoval Nemec.

Tomu podľa jeho slov nasvedčuje aj skutočnosť, že zo 4 tis. hektárov evidovaných ovocných sadov, pestovatelia zbierajú jablká asi len z 1000 až 1500 hektárov. „Krajina by pritom mohla mať aj 5 tis. hektárov jabloňových sadov, z ktorých by úplne pokryla domácu spotrebu, ba v optimálnom prípade by časť produkcie mohla aj vyvážať,“ tvrdí Nemec.

Rozšírenie produkcie ovocia by podľa SPPK mala pozitívny vplyv na vidiecku zamestnanosť, keďže jeden hektár ovocného sadu vytvorí podľa Nemca jedno pracovné miesto. V rozširovaní produkcie pestovateľom bráni hlavne nestabilita cien a odbytu a taktiež aj náklady na potrebné technologické vybavenie.

Táto webová stránka potrebuje pre svoje riadne fungovanie určité súbory cookies. Tieto súbory cookies sú pre jej fungovanie technicky nevyhnutné. V prípade Vášho udelenia povolenia, súhlasíte s používaním súborov cookies (všetkých súborov cookies alebo len súborov cookies technicky nevyhnutných). Možnosti nastavenia súborov cookies, ktoré si môžete prispôsobiť, ako aj bližšie informácie o súboroch cookies, ktoré prevádzkovateľ tejto webovej stránky využíva, nájdete na Viac informácií o cookies a prispôsobení výberu.