Slováci nekupujú viac domácich potravín, tvrdia hydinári

BRATISLAVA 29. apríla (WEBNOVINY) – Napriek prieskumom, ktoré hovoria o zvýšenom záujme slovenských spotrebiteľov o domáce potraviny, hydinári väčší dopyt nepociťujú.

Zástupcovia chovateľov a spracovateľov hydiny, producentov vajec a výrobcov technológií pre hydinárske odvetvie na valnom zhromaždení Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) v Nitre dospeli k záveru, že vlani pokračoval pokles výroby, pričom podiel slovenskej hydiny na celkovej spotrebe je na úrovni približne 50 %.

„Tú druhú polovicu predstavuje dovoz hydinového mäsa zo zahraničia, najmä z Poľska, Česka a Rumunska,“ uviedol Ľubomír Urban, tlačový tajomník ÚHS.

ÚHS chce docieliť to, aby bola hydina zaradená medzi takzvané citlivé komodity s možnosťou čerpania dotácií. „Hydinári ako bezzemkovia si nemôžu uplatňovať žiadne dotačné nároky na pôdu a tak sa ocitajú v konkurenčnej nevýhode,“ dodal Urban. Hydinári sa chcú chrániť aj pred skokovým vývojom cien krmív, keďže práve tie tvoria rozhodujúcu nákladovú položku pri chove brojlerových kurčiat. ÚHS preto navrhuje zriadenie kŕmneho fondu prostredníctvom Komoditnej rady pre hydinu.

Podľa konštatovaní valného zhromaždenia ÚHS, pre producentov vajec sa nepriaznivo vyvíja odbytová cena slepačích vajec.

„V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajšieho roka sú na polovičnej úrovni, avšak v obchodnej sieti sa to v takej miere neprejavuje,“ tvrdí Urban.

Podľa jeho slov sú tak viaceré firmy prinútené znižovať stavy nosníc. Od vedenia rezort pôdohospodárstva preto očakávajú riešenie problémov súvisiacich s kvalitou a zdravotnou bezpečnosťou potravín, od obchodných reťazcov zase väčšiu podporu domácich potravín.

Kliknutím na akýkoľvek link/funkcionalitu kdekoľvek na tejto webovej stránke nám dávate Váš výslovný a automatický súhlas s používaním cookies na uloženie informácií vrátane prvého cookie, ktorý bol vytvorený pri otvorení tejto webovej stránky a rovnako vyslovujete súhlas s podmienkami použitia stránok poistenie.sk. Viac informácií...