Slovensko čelí druhej najhoršej úrode od vstupu do EÚ

15.8.2012

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) – Poľnohospodári zaznamenali tento rok druhú najhoršiu žatvu od vstupu Slovenska do Európskej Únie.

Ako vyplýva z aktuálnych údajov dispečingu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), k 13. augustu 2012 už pestovatelia zožali takmer 94 % plôch pšenice, necelých 95 % jačmeňa a približne 92 % repky.

Doterajšie priemerné hektárové výnosy, ktoré u husto siatych obilnín predstavujú 3,2 tony a 2,04 tony u repky, boli podľa SPPK horšie už len v roku 2010. Vtedy krajinu trápili rozsiahle záplavy a podmáčanie pôdy.

Doteraz poľnohospodári zozbierali takmer 1,2 mil. ton pšenice, ktorej sa urodilo 3,28 ton na hektár. Oproti vlaňajšku sú priebežné výsledky o viac než 27 % horšie. Z údajov SPPK vyplýva, že tento rok sa najviac darilo okresu Liptovský Mikuláš.

V hektárovej úrode pšenice prekročil hranicu piatich ton, vedúce postavenie si drží aj v prípade jarného jačmeňa (4,44 ton), raže (5,46 ton) a dokonca aj repky (3,25 ton).

„Ak by to tak zostalo, Liptov by prvý raz v histórii zaujal v rámci Slovenska prvé miesto vo výške priemerných hektárových úrod takmer všetkých dôležitých plodín, ktoré sa zbierajú v lete,“ skonštatoval hovorca SPPK Stanislav Nemec.

Tento vývoj podľa Nemca tiež potvrdzuje, že meniace sa klimatické podmienky posúvajú pomyselnú hranicu úrodnosti čoraz viac na sever.

V prípade jačmeňov doteraz putovalo do skladov takmer 447 tis. ton tejto komodity. V porovnaní s minulým rokom je hektárový priemer 3,17 ton slabší takmer o 19%.

Výrazný prepad zaznamenala SPPK aj v prípade repky. Priemerný výnos z hektára len tesne presiahol hranicu dvoch ton, čím si medziročne pohoršila o 12,5%.

„Zatiaľ čo v minulosti špičkoví pestovatelia vykazovali aj štvortonové hektárové priemery repky, v tomto roku dispečing SPPK doteraz nezaznamenal žiadne takéto hlásenie,“ uzavrel Nemec.

Táto webová stránka potrebuje pre svoje riadne fungovanie určité súbory cookies. Tieto súbory cookies sú pre jej fungovanie technicky nevyhnutné. V prípade Vášho udelenia povolenia, súhlasíte s používaním súborov cookies (všetkých súborov cookies alebo len súborov cookies technicky nevyhnutných). Možnosti nastavenia súborov cookies, ktoré si môžete prispôsobiť, ako aj bližšie informácie o súboroch cookies, ktoré prevádzkovateľ tejto webovej stránky využíva, nájdete na Viac informácií o cookies a prispôsobení výberu.