Politici nemajú stanovať menové kurzy, tvrdí vicešéf ECB

12.2.2013

HELSINKI 12. februára (WEBNOVINY) – Skupina najdôležitejších svetových ekonomík G20 by mala na svojej nadchádzajúcej schôdzke potvrdiť svoj záväzok, že udrží systém voľne plávajúcich kurzov mien.

Vyhlásil to v utorok viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Vitor Constancio. Je dôležité, aby tieto princípy rešpektoval každý, povedal Constancio na konferencii v Helsinkách.

Od stretnutia skupiny G20 tento víkend v Moskve Constancio podľa svojich slov očakáva, že lídri sa jednoznačne a zrozumiteľne prihlásia k systému voľne plávajúcich výmenných kurzov. „Výmenný kurz by nemali stanovovať politici,“ zdôraznil viceprezident ECB.

Francúzsky minister Pierre Moscovici na stretnutí s rezortnými kolegami v Bruseli v pondelok zopakoval požiadavku prezidenta Francoisa Hollanda na stanovenie strednodobého cieľa výmenného kurzu spoločnej európskej meny.

Podľa vlády v Paríži by mali najväčšie ekonomiky sveta spoločne bojovať proti silnému euru a zabrániť tak narušeniu procesu ekonomického ozdravovania. Francúzska iniciatíva si v rámci Euroskupiny nezískala širšiu podporu a odmieta ju najmä Nemecko. „S výmenným kurzom by sa nemalo manipulovať,“ zdôraznil v pondelok nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.