7 cestovateľských tipov od TOP slovenských travel blogerov

Cestovanie je obľúbenou činnosťou čoraz väčšieho počtu obyvateľstva. Podľa prieskumov počet cestovateľov medziročne neustále rastie. Patríte medzi vášnivých cestovateľov? Prečítajte si náš článok, v ktorom nám svoje tipy prezradila špička slovenskej travel blogerskej scény.

Vybavte si poistenie

Milan Bez Mapy
Travel a lifestyle bloger
www.bezmapy.com

Moja mama vždy tvrdí, že cestovné poistenie je ako záchranné koleso. Budeš rád, že ho máš, až keď ho budeš potrebovať. Ja zásadne necestujem do zahraničia bez cestovného poistenia, keďže si uvedomujem riziká s tým spojené. Aktuálne využívam cestovné poistenie do celého sveta ku platobnej karte, ktoré mám aktívne celoročne a mesačná suma sa mi automaticky sťahuje z účtu. Považujem to za výhodné riešenie, keďže mám takto o jednu starosť menej, keď sa chystám na ďalšie cesty. Našťastie som asistenčnú službu zatiaľ nikdy nepotreboval.

Dilema ohľadom očkovania pri ceste do zahraničia

Travelistan
Martin Navrátil a Peter Hliničan
www.travelistan.sk

Ja osobne mám očkovanie proti žltačke A, žltej zimnici a minulý rok som v Kongu bral antimalariká. Btw: antimalariká sú dnes menej toxické ako kalíštek whisky, ale zas netreba ich brať všade. Nechcem, aby to vyznelo, že som teraz zástanca očkovacej ,,lobby“. Lebo ako je očkovacia lobby, tak je aj tá neočkovacia lobby. Plus každá strana má svoju neotrasiteľnú pravdu.Na jednej strane sú cestovatelia, ktorí hovoria, že doteraz nič nedostali a teda je všetko poriadku. Pre nich je očkovanie zbytočné. Hovoria, že existuje alternatíva, ale úprimne, keď som sa zaujímal ako v rámci alternatívy nemedicínsky odstránim napríklad žltačku alebo žltú zimnicu, tak mi nevedeli odpovedať a stále čakám. Teraz to možno znie, že sa alternatíve vysmievam. Nie. Len kladiem otázky, ktoré by som sa rád dozvedel. Ak je niekto napríklad presvedčený, že sa nebude očkovať a žiadnu chémiu nedá do tela, nech aspoň robí prevenciu. Napríklad v malarických oblastiach nosiť podvečer dlhé nohavice a mať plnú obuv. Tam kde hrozí žltačka dbať o čistotu rúk a podobne. Každý mesiac príde na oddelenie cudzokrajných chorôb niekoľko pacientov, ktorí niečo zanedbali. Napríklad dvaja Slováci, čo schytali nepeknú choleru na Filipínach.

 

Čo nezabudnúť zbaliť na letnú dovolenku, ak cestujete s deťmi ?

Cestuj s deťmi
Blogeri roka 2018
www.cestujsdetmi.sk

Pri cestovaní s deťmi sú z nášho pohľadu najdôležitejšie lieky. Pred každou našou cestou sa veľmi dôkladne pripravujeme a chystáme lekárničku, ktorú balíme ako prvú. Základ tvoria lieky od teploty a teplomer. Dôležité sú tiež lieky na hnačku – ideálne viac druhov. My tiež balíme čierne uhlie a hylak kvapky. Určite odporúčame vziať na cesty k moru, alebo do krajín kde viac fúka Burrow kvapky do ucha a kvapky na očné zápaly. Sirupy – ideálne Kalciový, ktorý využijete ak dieťa zachrípne napríklad aj pri silno pustenej klíme. Využijete tiež Fenistil gély na štipance a fenistil kvapky, alebo zodac na opuchy a alergické reakcie. Doma nenechávajte ani leukoplasty, alebo dezinfekciu. Úraz, a hlavne deťom, sa môže prihodiť všade. Pred každou cestou konzumujeme probiotiká a betakarotén.

 Zdroj: travelistan.sk

Zbavte sa jazykovej bariéry

Trafam
Anna Tásler-Onderková
www.trafam.net

Jazyková bariéra býva často jedným z dôvodov, prečo sa ľudia obávajú cestovať do zahraničia. Prípadne inak, než s delegátom či slovenským sprievodcom, ktorý im pomôže pri prekladaní, sa neodvážia vyraziť do sveta. Sama však mám vo svojom okolí ľudí, pre ktorých ani to nie je prekážkou, našťastie! Lebo ako sa vraví: keď sa dvaja chcú dohovoriť, zvládnu to aj rukami-nohami. A potom sú tu krajiny, kde vám ani dobrá znalosť angličtiny nepomôže 🙂 Zažila som to napríklad v takom Vietname, Japonsku, či na malých polynézskych ostrovoch. A užila som si to tam napriek jazykovej bariére. Užitočné sú prekladacie aplikácie, ktoré vám pomôžu aspoň so základnými slovíčkami. Majte pri sebe vždy pero a papier a skúste svoju prosbu nakresliť, napríklad pri nákupe v obchode alebo v reštaurácii, kde je menu výlučne v jazyku, ktorému nerozumiete. Na mape či na obrázku v bedekri ukážte, akú atrakciu či miesto hľadáte a miestni to hneď pochopia a znavigujú vás. A keď už nič nezaberá, stavte na “body language”.

Ušetrite na ubytovaní

Life is better in bikinis
Juliana Antozyova
www.lifeisbetterinbikinis.net

Na ubytovaní sa dá veľmi pekne ušetriť napríklad použitím portálu AirBnB, cez ktorý som ja sama už bývala v rôznych kútoch sveta. Naposledy som vďaka tomu mala celkom fajn byt sama pre seba v Brooklyne NYC. AirBnB ponúka okrem štýlových bytov aj možnosť zobrať si v rámci ubytovania len jednu izbu u niekoho doma, cena je teda podstatne nižšia. Ďalší tip na to ako ušetriť na ubytovaní je využiť portál Couchsurfing, cez ktorý zase bývate u niekoho doma buď úplne zadarmo alebo povedzme výmenou za pomoc v domácnosti, s drobnosťami okolo domu alebo venčením psíka,… S oboma vyššie spomenutými spôsobmi mám len dobré skúsenosti a zatiaľ čo Couchsurfing som využívala hlavne v mladšom veku, cez AirBnB cestujem dodnes. 🙂

Výber dobrého parťáka na cestu je dôležitý

World bike travel
Karol Voltemar
www.worldbiketravel.com

Cestovanie je o ľuďoch, ktorých človek stretne na cestách, ale aj tých, ktorí s ním cestujú. Dôležitý je aj výber parťáka. Osobne odporúčam vyberať aj podľa spôsobu cestovania, lebo nie všetko sadne každému. Na extrémny prechod Južnou Amerikou na bicykloch treba mať napríklad aj kondíciu, skúsenosti a vybavenie. Ak ide o cestovanie autobusom, stopom alebo lietadlom, tak stačí mať chuť objavovať nové. Parťák by mal vedieť cestovať na ľahko, ak ide o objavovanie krajiny a neustále presúvanie sa medzi miestami, teda nejde o klasickú dovolenku v rezorte.

Vyhľadávajte letenky v režime inkognito

Crazy sexy fun traveler
Alexandra Kováčová
www.crazysexyfuntraveler.com

Odteraz budete vyhľadávať letenky iba v inkognito móde.Viete prečo? Ide o to, že webové stránky vďaka cookies rozpoznajú či ste už danú letenku hľadali alebo nie. Sú nastavené tak, že postupne stále ukážu vyššiu cenu, aby bol človek nútený kúpiť letenku čím skôr. Avšak v inkognito móde nič takéto nenastáva, a práve preto uvidíte najlacnejšiu letenku, akú na webovej stránke práve majú k dispozícii. Preto vždy odporúčam hľadať letenky v inkognito, aby ste ušetrili.

Martin Šimko, autor článku
Martin Šimko

Autor je marketingový riaditeľ maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting, s. r. o. Pracuje ako projektový manažér internetových stránok o poistení a riešení online poistenia.

Zobraziť články >