Ako dopadla Zlatá minca 2014?

#všeobecné 25.1.2015

Ktoré produkty na finančnom trhu sú najlepšie? Ako si vybrať z veľkého počtu poistných, bankových, či kapitálových ponúk? Má vôbec šancu normálny smrteľník sa vyznať na finančnom trhu? Pre „hrubú“ orientáciu na trhu bola vymyslená Zlatá minca, čo je celkom užitočná každoročná anketa.

Rovnako ako minulý rok som si dovolil pripraviť porovnanie výsledkov ankety Zlatá minca s mojím vlastným hlasovaním, pričom som sa zameral len na poistné produkty a poisťovne. Keďže som už dlhé roky porotca, myslím, že moje hodnotenia sú relevantné, aj keď sa často odlišujú od celkových výsledkov. Ak teda chcete vedieť, ktorá poisťovňa je najlepšia v niektorej oblasti trhu, prípadne ktorý produkt uzatvárať, neprehliadnite moje skromné názory. Teším sa na plodnú diskusiu.

Kategória OBJAV roka 2014

Hodnotenie zlatej mince:

1. Generali Slovensko poisťovňa – AUTOMATIK s havarijnými propoisteniami AUTOSET
2. Allianz – Slovenská poisťovňa – Môj domov
3. Aegon Slovensko – Dom KOMPLET

Moje hodnotenie:

1. Uniqa – FlexiDividenda 2014
2. Allianz – Slovenská poisťovňa – Môj domov
3. Aegon Slovensko – Dom KOMPLET

Komentár:

FlexiDividenda od UNIQA poisťovne je inovatívny produkt v tom, že základnou – povinnou zložkou poistného balíčka je rizikové životné poistenie (bez sporenia) a sporenie do fondov je voliteľné. Samozrejme, produkt obsahuje aj celý rad pripoistení – úrazové poistenie, poistenie kritických chorôb, atď.

Môj Domov od Allianz vznikol pravdepodobne tak, že pozbierali a napasovali všetky výhody z konkurenčných produktov poistenia súkromného majetku, čo na trhu už existujú v iných poisťovniach. Na rozdiel od predchádzajúcich produktov urobili slušný pomer krytia a ceny. Predtým bolo poistenie v Allianz drahšie ako u konkurencie. Vedia poistiť trvalo obývané aj rekreačné nehnuteľnosti, ako aj domy vo výstavbe.

Vlastne ani neviem, prečo Dom KOMPLET súťažil v kategórii objav roka, keď už niekoľko rokov existuje, zrejme s poslednými zmenami ho považujú za nový. V každom prípade ide o kompaktný balík krytia rizík v domácnosti, vrátane predĺženej záruky na domáce elektrospotrebiče. Zaujímavé je napr. to, že vedľajšie stavby si poistník nemusí pripoisťovať, sú automaticky v cene. Nie je možné poistiť rekreačné budovy a rekreačné domácnosti, ani domy vo výstavbe (dom musí byť skolaudovaný).

Kategória Kapitálové životné poistenie

Hodnotenie zlatej mince:

1. Allianz – Slovenská poisťovňa – Poistenie Program Senior
2. Wüstenrot poisťovňa – Životné poistenie pre zdravie a dôchodok
3. Generali Poisťovňa – Prima Vita

Moje hodnotenie:

1. Uniqa – VitalŽivot Baby
2. Wüstenrot poisťovňa – Životné poistenie pre zdravie a dôchodok
3. Allianz – Slovenská poisťovňa – Poistenie Program Senior

Komentár:

Poistenie dieťaťa „na štart do života“ VitalŽivot Baby UNIQA poisťovne obsahuje bonus za maturitu s vyznamenaním do 1000 €, veľmi dobré úrazové poistenie dieťaťa a poistenie kritických chorôb.

Kategória Investičné životné poistenie

Hodnotenie zlatej mince:

1. Allianz – Slovenská poisťovňa – Investičné životné poistenie v programe Môj život
2. MetLife Amslico poisťovňa – EASY Life
3. AXA – Kumulativ MAX

Moje hodnotenie:

1. Wüstenrot poisťovňa – Investičné životné poistenie pre zdravie a dôchodok
2. AXA – Kumulativ MAX
3. Generali Slovensko poisťovňa – La Vita

Komentár:

Investičné životné poistenie pre zdravie a dôchodok Wüstenrot poisťovne je trochu iný ako ostatné produkty tohto druhu na trhu. Keď dodržíte minimálne dohodnuté mesačné poistné, môžete platiť koľko chcete a ako často chcete. Všetky peniaze naviac sa investujú. Môžete si vybrať z celého radu pripoistení, pričom úrazové poistenie a kritické choroby detí sú poistené naviac zadarmo. Ako bonus máte tiež celoročnú kartu cestovného poistenia, nie s veľkým krytím, ale na občasné cesty po okolitých štátoch to stačí. Tento produkt som už komentoval pred rokom.

Zaujímavý je produkt Kumulativ MAX od AXA životnej poisťovne. Je ho možné uzavrieť až takmer do 100 rokov veku, a to pre deti aj dospelých. Novinkou na trhu je vernostný bonus, ktorý sa pripisuje po každom piatom roku trvania poistenia. Klient si môže vybrať až z 30 rôznych pripoistení – životné, úrazové, nemocenské, invalidné, tieto sa dajú kedykoľvek v priebehu poistenia meniť, zvyšovať, znižovať, odpoisťovať alebo pridávať.

Kategória Rizikové životné poistenie

Hodnotenie zlatej mince:

1. Allianz – Slovenská poisťovňa – Rizikové životné poistenie
2. MetLife Amslico – MetLife EASY
3. AXA – ActiveLife

Moje hodnotenie:

1. AXA – ActiveLife
2. Aegon Slovensko – Budúcnosť KOMPLET
3. Uniqa – FlexiDividenda

Komentár:

Osobne som si robil analýzu formou porovnania asi 8 produktov rizikového životného poistenia a takmer vo všetkých prepočtoch najlepšie vychádzal Active Life od AXA životnej poisťovne. Porovnával som merateľné veličiny, čiže koľko poistného krytia dostane klient za rozumnú cenu. Okrem životného poistenia bez sporenia je na výber kompletná škála pripoistení, v prípade iného produktu od AXA aj výrazná dodatočná zľava.

Kategória Úrazové poistenie

Hodnotenie zlatej mince:

1. Allianz – Slovenská poisťovňa – Poistenie trvalých následkov úrazu s progresiou a plnením od 10%
2. MetLife Amslico poisťovňa – Kamarát Snoopy
3. Union poisťovňa – Online úrazové poistenie UNION ISTOTA

Moje hodnotenie:

1. Uniqa – Úraz & Starostlivosť
2. Wüstenrot poisťovňa – Poistenie úrazu a zodpovednosti

Komentár:

UNIQA má najširšie krytie v úrazovom poistení, azda najviac voliteľných zložiek, poistí športovcov rekreačných, výkonnostných aj profesionálnych, individuálne aj skupinovo  pre školy, športové kluby, atď. Oproti klasickým rizikám ako je úrazová smrť, trvalé následky úrazu a denné odškodné, kryje veľa zložiek naviac ako je euroochrana, poistenie zlomenín u detí zadarmo, drobné úrazy, zachraňovacie náklady, kozmetické operácie.

Kategória Poistenie majetku

Hodnotenie zlatej mince:

1. Allianz – Slovenská poisťovňa – Môj domov – Komplexné poistenie domova
2. Uniqa – Domov & Šťastie
3. Aegon Slovensko – Dom KOMPLET

Moje hodnotenie:

1. Uniqa – Domov & Šťastie
2. Aegon Slovensko – Dom KOMPLET
3. Generali Slovensko poisťovňa – DOMino

Komentár:

Môžem povedať, že všetky produkty, ktoré vyhrali, aj mnou preferované produkty poistenia majetku a zodpovednosti občanov sú kvalitné. Na tomto poli došlo v posledných rokoch pod vplyvom konkurencie k výraznému zlepšeniu, pretože poisťovne dlhodobo považujú toto odvetvie za vysoko ziskové a perspektívne. Napriek tomu stále platí, že každá druhá domácnosť (hnuteľný majetok v byte) a každá druhá obytná budova nie je poistená. Ľuďom je na počudovanie ľúto zaplatiť 100 € ročne za krytie rizika, že prídu o strechu nad hlavou.

Kategória PZP zodpovednosti z prevádzky motorových vozidiel

Hodnotenie zlatej mince:

1. Allianz – Slovenská poisťovňa – Povinné zmluvné poistenie
2. Generali Poisťovňa – AUTOMATIK  s havarijnými propoisteniami AUTOSET
3. Uniqa – Auto & Voľnosť

Moje hodnotenie:

1. Groupama Garancia poisťovňa – Povinné zmluvné poistenie
2. Komunálna poisťovňa – Povinné zmluvné poistenie
3. AXA – Auto GO

Komentár:

PZP je ťažko porovnávať, pretože je povinné a hlavné parametre poistenia určuje zákon. Poisťovne súperia prostredníctvom cien a segmentujú trh. Niektorá poisťovňa poisťuje všetky vozidlá, iná len osobné autá. Každá poisťovňa je výhodnejšia v inom segmente – zameriava sa na určitú špecifickú kategóriu klientov a vozidiel. Napr. osobné vozidlo do 3 500 kg s výkonom do 50 kW v okrese Dunajská Streda, poistník je občan vo veku od 35 do 50 rokov,  možno ešte aj blondína s červeným autom. Takých segmetov je veľa, preto je pre klienta asi najrozumnejšie využiť online porovnanie PZP.

Kategória Havarijné poistenie

Hodnotenie zlatej mince:

1. Allianz – Slovenská poisťovňa – Moje Auto KASKO
2. Generali Poisťovňa – Autoprima
3. Kooperativa poisťovňa – Havarijné poistenie EUROKASKO ESTRA

Moje hodnotenie:

1. Komunálna poisťovňa – Havarijné poistenie
2. Uniqa – Auto & Voľnosť – KASKO
3. Allianz – Slovenská poisťovňa – Moje Auto KASKO

Komentár:

Nemožno havarijné poistenie vozidiel porovnávať len podľa ceny, pretože by ste sa mohli dožiť trpkého sklamania, keď sa vám stane škoda. Pre mňa hlavným kritériom je rýchlosť a kvalita vybavovania poistnej udalosti. Práve včera som mal banálnu nepríjemnosť, dostal som defekt. Zavolal som na číslo asistenčnej služby Allianz – Slovenskej poisťovne, kde mám havarijné poistenie (kartičku s číslom nosím v aute). Prišli o 15 minút a koleso mi vymenili, neplatil som ani cent.

Kategória Cestovné poistenie

Hodnotenie zlatej mince:

1. Allianz – Slovenská poisťovňa – Cestovné poistenie s neobmedzeným krytím liečebných nákladov
2. Union poisťovňa – Krátkodobé cestovné poistenie
3. Európska Cestovná Poisťovňa – Komplexné cestovné poistenie

Moje hodnotenie:

1. Allianz – Slovenská poisťovňa – Cestovné poistenie s neobmedzeným krytím liečebných nákladov
2. Európska Cestovná Poisťovňa – Komplexné cestovné poistenie
3. Uniqa – Cestovanie & Sloboda

Komentár:

Cestovné poistenie zaznamenáva v posledných rokoch dvojciferné prirodzené nárasty objemu poistného kvôli tomu, že ľudia čoraz viac cestujú a uvedomujú si, že za niekoľko eur môžu mať komplexnú poistnú ochranu na cestách. Pri hodnotení mi chýbal v ponuke pre výber jeden podstatný hráč na trhu AXA ASSISTANCE, hoci už na Slovensku pôsobí asi 3 roky. Na poistnom trhu je v odvetví cestovného poistenia podobný vývoj ako pri poistení privátneho majetku – veľmi sa zlepšili produkty v poslednom období, čo je vynikajúca správa pre klientov. Výber produktov je náročný, preto ak sa chcete správne rozhodnúť, odporúčam použiť online porovnávač cestovného poistenia.

Kategória Poistenie podnikania

Hodnotenie zlatej mince:

1. Allianz – Slovenská poisťovňa – Podnikatelia
2. Generali Poisťovňa – Pro-Fi
3. Uniqa – Majetok & Efekt

Moje hodnotenie:

1. Allianz – Slovenská poisťovňa – Podnikatelia
2. Generali Poisťovňa – Pro-Fi
3. Uniqa – Majetok & Efekt

Komentár:

Je náročné na malom priestore hodnotiť niečo také zložité ako je poistenie podnikateľov. Moje hodnotenie sa zhoduje s názorom celej poroty. Ponuka pre podnikateľov od Allianz je azda najviac komplexná, okrem klasických živnostníkov – výrobcov, obchodníkov, staviteľov a dopravcov vie štandardne a rýchlo ponúknuť aj poistenie profesnej zodpovednosti všetkých možných profesií – účtovníkov, lekárov, advokátov, atď. Je výborné, že jednou zmluvou je možné kryť na prvý pohľad nesúvisiace riziká – poistenie majetku a prerušenia prevádzky, poistenie zodpovednoti, poistenie nákladu vo vlastnom motorovom vozidle, atď.

Kategória Najinovatívnejšia poisťovňa

Hodnotenie zlatej mince:

1. Allianz – Slovenská poisťovňa
2. Generali Slovensko poisťovňa
3. MetLife Amslico poisťovňa

Moje hodnotenie:

1. AXA
2. Allianz – Slovenská poisťovňa
3. UNIQA

Komentár:

Na prvé miesto som zaradil poisťovňu AXA, čo je v skutočnosti celá skupina poisťovní – životná, neživotná, cestovná, a tiež dôchodkové spoločnosti v 2. a 3. pilieri, ako aj investičná spoločnosť, ktorá spravuje podielové fondy. Páčia sa mi ich inovácie v životnom poistení – vernostné bonusy pri investičnom životnom poistení a dobre namiešaný balíček rizikového životného poistenia. V cestovnom poistení majú najlepšie krytie na trhu za dobré ceny. Zavádzajú elektronické podpisovanie poistných zmlúv pomocou signpadov, čím odpadá nutnosť pracovať s papiermi. Toto je úžasná úľava pre klientov a agentov, ktorí si nemusia robiť starosti, či majú poruke tlačiareň.

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >