Ako prepravovať psa v aute

Máme doma psíka a vozíme ho pravidelne v aute. Chodíme s ním na výlety mimo mesto, vozíme ho na jazerá, prípadne k veterinárovi keď je to potrebné. Náš psík – Artuš je veľmi spoločenský a rád sa vozí. Najradšej by asi sedel na vodičovom mieste a šoféroval. Z takejto jazdy však vyplývajú komplikácie a hrozby, ktorým sa dá predísť.

  1. Pes zasahuje do riadenia – neviem, či ste to už zažili – pri ceste vo veľkej rýchlosti, v stresujúcich podmienkach na diaľnici, či v obci. Zrazu si na vaše rameno položí hlavu pes, prípadne vás začne oblizovať. Najhoršie je, ak si zmyslí, že sa posadí na vaše miesto.
  2. Pes si môže vážne ublížiť – autá sú dizajnované pre ľudí, nie pre psy. Keď sedí psík na zadnom sedadle a prudko zabrzím, jeho váha krát rýchlosť vytvorí veľkú energiu, ktorá môže psíkovi veľmi ublížiť. Pozrite si priložené video.
  3. Pes môže ublížiť ostatným cestujúcim – pri náraze vozidla v rýchosli 40 km/hodinu narazí 35 kg pes silou 1400 kg. Takáto masa živej váhy vám môže veĺmi ľahko ublížiť. Samozrejme nemusí ísť len o zrážku. Stačí keď dupnete na brzdu a pes letí na čelné sklo, pričom vám môže udrieť do hlavy.

Existuje niekoľko prístupov, ako prevážať psa v aute:

  • Prevážať psíka na zadnej/prednej sedačke,voľne. Je to benevolentný, avšak veľmi nebezpečný spôsob.
  • Pripútavať psíka pomocou špeciálneho pásu a postroja na zadnom sedadle.
  • Prevážať psíka v prepravnom boxe, ideálne v kufri auta.

Bezpečnostný pás

Ide o jednoduché a relatívne lacné zariadenie, ktoré pripevníte psovi na postroj a v aute ho upevníte o zapnutý bezpečnostný pás, prípadne ho „zacvaknete“ do sedačky ako riadny pás. Takto je psík v bezpečí a zároveň má voľnosť, aby sa mohol počas cesty pozerať, alebo si ľahnúť.

Prepravný box

Prepravka je najbezpečnejší spôsob prepravy pre psíka, ako aj pre ostatných cestujúcich. Je to aj najpraktickejšie, keďže je pes často špinavý, alebo mokrý. Prevážať ho preto na sedadle v aute nie je žiadúce.

Martin Šimko, autor článku
Martin Šimko

Autor je marketingový riaditeľ maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting, s. r. o. Pracuje ako projektový manažér internetových stránok o poistení a riešení online poistenia.

Zobraziť články >