Oplatí sa cestovné poistenie na Slovensku?

Z roka na rok je stále populárnejšie tráviť dovolenku na Slovensku. Naučil nás to hlavne covid a postupné skvalitnenie služieb v slovenských zariadeniach cestovného ruchu.

Pri každej dovolenke v zahraničí je potrebné uzatvorenie cestovného poistenia. Vaše zdravotné poistenie má totiž len obmedzenú platnosť. Pri dovolenkovaní na Slovensku však cestovné poistenie pokryje všetky zdravotné náklady. Otázka teda znie – je cestovné poistenie na Slovensku potrebné?

Poistenie liečebných nákladov je len jednou zo zložiek cestovného poistenia. Pri domácich cestách určite môžete využiť mnohé z ostatných:

  •  Úrazové poistenie – v prípade úrazu vás síce ošetria v miestnom zdravotníckom zariadení, s týmto pripoistením však máte nárok aj na isté bolestné.
  • Poistenie zodpovednosti za škodu – na dovolenkách bývame menej opatrní ako v bežnom živote. Stáva sa, že niečo rozbijeme, alebo niekoho zraníme. Obzvlášť pri vykonávaní rizikovejších športov. Je dobré byť na takýto scenár pripravený.
  •  Poistenie batožiny – kryje stratu, alebo krádež šatstva, elektroniky a športovej výstroje.
  • Zachraňovacie náklady – v prípade, že sa pri potulkách na horách zraníte a musí po vás prísť horská služba, alebo dokonca helikoptéra, sú náklady preplatené z verejného zdravotného poistenia. Ak však ku zraneniu nedôjde a vy sa len stratíte, tak je dobré mať poistenie pre zásah horskej služby. Všetci nad 18 rokov si totiž musia pátranie a záchranu hradiť sami.
  • Asistenčné služby – asistencia na telefóne, ktorá vám pomôže v ťažkej situácii zariadiť potrebné je na nezaplatenie. Od organizácie straty batožiny až po turistické informácie. Asistenčné služby sú základ v každom balíku cestovného poistenia.

Najčastejšie Slováci navštevujú hory, Aquaparky a jazerá a v zime aj lyžiarske strediská. Predĺžila sa aj doba ktorú strávia Slováci na dovolenke vo vlasti. Zvyšuje sa tak riziko ďalších škôd, keďže si objednávajú aj stále drahšie ubytovanie. Tatry sú jednoznačne najčastejšou a najobľúbenejšou destináciou. Preto je aj ponuka ubytovania v Tatrách dnes naozaj široká. Pri takomto pobyte je vždy potrebné myslieť na poistenie do hôr.

Martin Šimko, autor článku
Martin Šimko

Autor je marketingový riaditeľ maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting, s. r. o. Pracuje ako projektový manažér internetových stránok o poistení a riešení online poistenia.

Zobraziť články >