Čo u vás policajti skontrolujú

Väčšina skúsenejších vodičov pozná význam bežných kontrol na cestách. Námatkovo zastavujú autá a kontrolujú doklady. Policajti hľadajú nedokonalosti v povinnej výbave, aby tak mohli obohatiť štátnu kasu o pár eur. Zopakujme si pre istotu čo všetko so sebou musíte nosiť a za čo vás môžu pokutovať.

Povinné doklady

  • Doklad totožnosti vodiča – Občiansky preukaz. Každý poicajt si ho vypýta. Dokonca v prípade mestských policajtov ani nemá na výber. Ak totiž zle parkujete, alebo ste vošli do zákazu a príde vás skasírovať mestský policajt, nemá právo si pýtať iné doklady.
  • Vodičský preukaz – Samozrejme najdôležitejší doklad, bez neho do auta nemôžete. Nie každému to samozrejme prekáža.
  • Technický preukaz – osvedčenie o evidencii vozidla. Kontroluje každý policajt. Čo však ako poisťováci zdôrazňujeme? V žiadnom prípade nenechávajte technický preukaz v aute, noste ho radšej u seba. Ak by vám auto ukradli aj s technickým preukazom, veľmi tým zlodejom uľahčíte robotu. Poisťovne v takomto prípade zvyknú znížiť poistné plnenie až o 50%.
  • Biela karta – Osvedčenie o povinnom zmluvnom poistení (PZP). Je to vlastne potvrdenie, že máte zaplatenú poistku. Pri uzavretí poistky dostanete dočasnú bielu kartu. Originál Vám pošle poisťovňa s poistnou zmluvou. Dávajte si však pozor, v niektorých poisťovniach dostanete kartu každý rok novú a v aute musíte nosiť vždy aktuálnu. Iné poisťovne vydávajú bielu kartu na celú dobu poistenia. Viac o bielej karte sa dozviete tu.
  • Zelená karta – Zelená karta má rovnakú funkciu ako biela karta, avšak má medzinárodnú platnosť. Vo všetkých krajinách, ktoré sú signatármi dohovoru o zelenej karte sa môžete preukázať týmto dokumentom. Pri uzavretí povinného zmluvného poistenia dostanete, rovnako ako pri bielej karte, dočasnú zelenú kartu a originál vám následne zašle poisťovňa. Podrobnejšie informácia, ako aj zoznam krajín nájdete na tejto stránke.
  • Záznam o dopravnej nehode – Tlačivo, ktoré od roku 2010 musíte nosiť povinne v aute. Pri dopravnej nehode je tlačivo vypísané a potvrdené zúčasnenými stranami. Záznam je pre poisťovňu východiskový pre plnenie poistnej udalosti. Tlačivo noste v aute, policajti ho zvyknú kontrolovať. Vytlačiť si záznam môžete na tejto stránke.
  • Doklad o vykonaní tecnickej kontroly a emisnej kontroly – Pri starších autách.
  • Doklad o zaplatení dialničnej nálepky – Jedna časť musí byť nalepená na čelnom skle, druhá, rovnako dôležitá, je v aute k dispozícii. Nálepky sú už v niektorých krajinách minulosť. Napríklad v susednom Maďarsku zaplatíte za využívanie diaľnice a vaše EČV sa tak dostane do databázy.

Ostatná výbava

  • Autolekárnička – Certifikovaná lekárnička je povinnou výbavou každého auta. Nezabúdajte, že po čase expiruje a je potrebné si zaobstarať novú. Rovnako v prípade, že niečo z lekárničky použijete, tak je potrebné chábajúce prvky doplniť. Zoznam vecí, ktoré má lekárnička obsahovať.
  • Reflexná vesta (alebo iný reflexný odev) – musí byť opäť certifikovaná. Bez oblečenej vesty nie je vodič oprávnený pohybovať sa po vozovke- napríklad v prípade dopravnej nehody.
  • Výstražný trojuholník – opäť predpísané zariadenie, ktoré musí vodič v prípade odstavenia vozidla umiestniť minimálne 50 metrov pred inkriminované miesto a v prípade cesty prvej triedy, alebo diaľnice až 100 metrov.
  • Rezervné koleso – oceľový disk s pneumatikou- použiteľné v prípade defektu musia mať všetky osobné autá, ktoré nie sú vybavené špeciálnou lepiacou súpravou na rýchlu opravu alebo pneumatikami Runflat, umožňujúcimi dojazd na defekte.
  • Sada na výmenu kolesa – Neoddeliteľnou súčasťou vybavenia osobných vozidiel s rezervným kolesom je kľúč na matice alebo skrutky kolies podľa typu použitého na vozidle a tiež príručný zdvihák s nosnosťou rovnajúcou sa aspoň zaťaženiu najviac zaťaženej nápravy alebo hmotnosťou zdvíhanej časti vozidla z najväčšej prípustnej celkovej hmotnosti vozidla.
  • Ťažné lano (ťažné lano už nie je povinné od roku 2009) – Ťažné lano musí mať hrúbku a mechanické vlastnosti prispôsobené hmotnosti vozidla. Všetky nové laná určené na ťahanie osobných a malých úžitkových automobilov väčšinou spĺňajú hmotnostný limit. Obyčajne sú tieto hodnoty uvedené na obale od výrobcu alebo priloženom štítku.

Použité zdroje:

SME.sk

Povinnavybava.sk

Ministerstvo vnútra SR

Obrázky:

Aktuality.sk

Martin Šimko, autor článku
Martin Šimko

Autor je marketingový riaditeľ maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting, s. r. o. Pracuje ako projektový manažér internetových stránok o poistení a riešení online poistenia.

Zobraziť články >