Deti, dovolenka a vlastná pohodlnosť

V ostatných dňoch prebehla v masových prostriedkoch informácia o dieťati, ktoré dopravil z Egypta slovenský vládny špeciál. Nemám v úmysle diskutovať o dôvodoch a pohnútkach našich politikov, ktoré ich viedli k takémuto použitiu lietadla neuspôsobenému na transport vážne chorých osôb a konkurovať profesionálom.

Chcem sa pozastaviť nad pohnútkami rodičov malých detí ísť na dovolenku bez ohľadu na možné dôsledky.  Keď sa povie Egypt každého absolventa Základnej školy napadnú fakty z hodín dejepisu a zemepisu, obrázok pyramíd a atmosféra Sahary a exotiky. Dovolím si tvrdiť, že každého tiež napadne, že tam je významne teplejšie, že tam sú hygienické podmienky a najmä návyky iné ako u nás. Jednoducho, že je tam „pekelne“ horúco a čaká tam na nás tzv. Tutanchámonova pomsta – črevné ochorenia.  Najmä vo vrcholiacom lete, v júli, uprostred školských prázdnin.

Nechodí  sa tam individuálne a každá cestovná kancelária má vyškolený personál, ktorý iste vie fundovane poradiť a odporučiť nie len vhodné miesto a hotel, ale aj ročné obdobie a popísať možné riziká. Nie nadarmo sa sezóna začína už počas našej zimy. A nie nadarmo pokračuje príjemným počasím a teplotami až do našej sychravej jesene.

Podobne sa dá z verejných zdrojov, v cestovnej kancelárií, v asistenčnej službe a najmä na stránkach Ministerstva zahraničia nájsť podrobný popis zdravotných rizík v danej krajine. Ani toto však nie je potrebné ak sa jednoducho spýtate detského lekára Vášho dieťaťa. Silne pochybujem, že by Vám cestu odporučil, naopak trúfam si tvrdiť, že by Vás odrádzal od cesty s tak malým dieťaťom do tak teplej krajiny, a iste by informoval o rizikách vystavenia malého dieťaťa priamemu slnku a enormnom výskyte hnačkových ochorení v tejto inak veľmi peknej krajine.

Rodičia však – predpokladám – uprednostnili lacnú dovolenku podľa svojich predstáv pred zdravím svojho dieťaťa. A keď sa stalo to čo sa dalo s relatívne vysokou pravdepodobnosťou čakať, tak zalarmovali celý svet, aby im pomohol.

Stručne povedané – rozhodnutie rodičov ísť na dovolenku do Egypta v júli s 13 mesačným dieťaťom považujem za nezodpovedné.

Miloš Kmety, autor článku
Miloš Kmety

Po 11 ročnej práci na Slovenskej technickej univerzite bol pri zakladaní spoločnosti ÖMV v SR a tiež 4 roky v Českej republike. 5 rokov viedol poisťovňu Generali, potom 8 rokov riadil Európsku cestovnú poisťovňu. V súčasnosti pôsobí ako nezávislý poradca a analytik v oblasti cestovného poistenia.

Zobraziť články >