Dolámané hnáty a zodpovednosť odhŕňačov snehu

Asi pred dvomi rokmi sa moja známa pošmykla pred vchodom bytovky v ktorej býva a narazila si kostrč. Toto zdanlivo komické zranenie vie byť nesmierne bolestivé. Utrpenie slečny bolo znásobené ešte aj faktom, že pracuje ako lektorka angličtiny na voľnej nohe a zranenie jej na niekoľko dní znemožnilo vykonávať svoju profesiu.

Nič z toho by sa samozrejme nestalo, keby osoba zodpovedná za stav schodov a chodníka nebrala svoju úlohu na ľahkú váhu. V tomto prípade to bolo bytové družstvo, alebo správca vlastníkov bytov, kto mal očistiť schody a chodník od ľadu.

K podobným situáciám dochádza denne a je len neobratnosťou Slováka, že sa v zložitom svete zodpovednosti ešte nevie orientovať. Prirodzene mala spomínaná slečna nárok na náhradu škody, či už sa týka bolestného, alebo aj ušlého zisku.

Za priľahlú komunikáciu – chodník je zodpovedný správca priľahlej nehnuteľnosti. Samozrejme nemusí ísť len o súkromné osoby. Množstvo komunikácií spravuje mesto a to má rovnaké povinnosti. Nie všetky obce však dodržujú tieto pravidlá a tak je možné od nich žiadať náhradu škody.

Predstavme si inú situáciu, kedy nedôjde iba ku škode na zdraví, ale aj na majetku. Určite ste už počuli o prípadoch (videl som to dokonca na vlastné oči), keď sa zo šikmej strechy vysokej budovy zosunula snehová „lavína“ a zdemolovala zaparkované auto, alebo nebodaj niekomu ublížila. V prípade zásahu človeka bývajú takéto nehody osudné.
Opäť je zodpovedný správca / majiteľ budovy, ktorý by mal sneh bezpečne odstraňovať, alebo zabrániť jeho hromadeniu.

Ďalej je dôležité spomenúť takzvanú objektívnu zodpovednosť. Poviete si, ja predsa chodník odhrabávam, mne nič nehrozí. To je však omyl. Nemusíte totiž škodu zaviniť, aby ste za ňu boli zodpovedný. Odhrniete chodník, alebo dáte preč sneh zo strechy, stále ste za svoj majetok zodpovedný. Keď sa na suchom a odhrnutom chodníku potkne cudzí človek, má právo od Vás škodu vymáhať. Preverte si mýty o zodpovednosti, aby sa Vám nič podobné nestalo.

Rovnako sa na to pozerajú aj poisťovne. Ak máte uzatvorené úrazové poistenie / poistenie majetku a po nehode vám poisťovňa vyplatí príslušné poistné plnenie, poisťovňa si následne čiastku regresuje od zodpovednej osoby.
Sneh na streche
Ako už bolo naznačené, na Slovensku, ako aj v celej východnej Európe stále nie sme zvyknutí, že za všetko je niekto zodpovedný a tak sú stále poistenia zodpovednosti relatívne lacné. Ak totiž za poistenie zodpovednosti z prevádzky vozidla (PZP) zaplatíte 100 eur ročne, ručí za vami spôsobené škody poisťovňa do výšky 5 miliónov za škody na zdraví a 1 milión za škody na majetku. Takýto absurdný nepomer je u nás možný len vďaka tomu, že ľudia nie sú zvyknutí škody vymáhať. Skôr, či neskôr si na to ľudia privyknú a ceny poistenia výrazne stúpnu.

Konečne nám začalo mrznúť a preto si dávajte na cestách chodníkoch a schodoch na seba pozor. Ak sa vám už nebodaj niečo prihodí, tak nezabúdajte, že za všetko je iekto zodpovedný a následky podobnej udalosti môžete zmierniť.

Zdroje článku:

Zdroje obrázkov:

  • Sxc.hu
Martin Šimko, autor článku
Martin Šimko

Autor je marketingový riaditeľ maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting, s. r. o. Pracuje ako projektový manažér internetových stránok o poistení a riešení online poistenia.

Zobraziť články >