Kedy mám uzavrieť životnú poistku?

Som mladý a zdravý, silný a plný elánu, zdroj nevyčerpateľnej energie sťaby motorová myš. Pracujem 12 hodín denne, po práci si ešte zamakám v posilňovni alebo si idem zaplávať. V stravovaní sa neobmedzujem, zjem čokoľvek. Občas sa opijem, fajčím 20 cigariet denne. Príde za mnou poisťovací agent a hovorí o potencionálnych rizikách a problémoch: Môžete ochorieť, môže sa vám stať úraz, zrazí vás na ulici auto. Za 30 € mesačne budete mať poistenie so sporením až do penzie. Čo to rozpráva? Prečo ma straší? Veď mne nič nehrozí. Zranenia sa mi vyhýbajú, cítim sa vo forme. Ja mu neverím!

Pripúšťam, možno o 10 rokov alebo neskôr začnem o takom niečom uvažovať. Veď zatiaľ nemám ani rodinu. Radšej ušetrím peniaze, keď nebudem platiť žiadnu poistku. Alebo mi zostane viac na míňanie na moje záľuby. Som zdravý a do dôchodku je ďaleko.

… o 25 rokov neskôr

Už nešportujem, nemám čas a úprimne povedané, ani sa mi nechce po tých dvoch úrazoch kolena, čo som mal pri futbale. Musel som absolvovať operácie. Na lyžovačke som spadol a vykĺbil som si rameno. Veľmi to bolelo. Pravdu? Nevládzem. Už aj do schodov mám problém vyjsť na prvé poschodie. Neviem, čo mi je, párkrát som aj omdlel a odpadol. Úplne ma vyplo. Bol som u doktora. Urobili mi vyšetrenia, nerozumiem tým lekárskym výrazom. Myslím, že mám cukrovku. Srdce tiež nemám v poriadku, nebol to infarkt, len akási arytmia. Beriem pravidelne akési lieky, čo mi doktor predpísal. Držím prísnu diétu, je to otrava takto sa mučiť. Veď najlepšia ryba je sviňa. Dokonca som prestal fajčiť a obmedzil som alkohol. Mám aj zvýšený krvný tlak. To zo stresov v práci. Šéf ma ustavične sekíruje a hrozí u nás prepúšťanie. Nemôžem si dovoliť len tak odísť. Nemám nič nasporené, žiadne rezervy. Nezarábam zle, ale všetko, čo mi zostane, obetujem deťom na financovanie štúdií.

Zavolám poisťováka a vravím mu, že sa chcem poistiť a niečo si aj nasporiť. Vyplníme formuláre. O niekoľko dní dostanem z poisťovne pozdrav, v ktorom mi chcú zrušiť niektoré navrhované zložky poistenia a prideľujú mi prirážku k poistnému 100 % kvôli zdravotnému stavu. Nechcú mi poistiť invaliditu, ani kritické choroby. Dokonca ani ušlý zárobok počas práceneschopnosti. Z úrazového krytia mi vylučujú koleno aj rameno. Mám platiť 100 € mesačne. Agent mi pošepol, že môžem byť rád, že ma vôbec vzali do poistenia. V mojom veku sa vraj často stáva, že kvôli zdravotnému stavu človeka aj úplne odmietnu. Mudrlant!

Možno má v niečom pravdu, keď ma poúča, že som mal na poistenie myslieť skôr, keď som bol mladý a plný sily a mohol som platiť 30 €. Ja som to však zľahčoval. Mal som si aj viac sporiť, lebo teraz keď naozaj ochoriem alebo prídem o prácu alebo jedno s druhým, možno budem živoriť. Takto som dopadol.

A čo vy? Chcete sa učiť na vlastných chybách alebo radšej na mojich?

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >