Koľko stál „nepotopiteľný“ Titanic?

Najslávnejšou námornou katastrofou modernej histórie je bezpochyby potopenie luxusného parníka Titanic, dovtedy najväčšej lode, aká kedy brázdila oceán. V nedeľu uplynie presne 100 rokov od tejto katastrofy. 

V noci zo štrnásteho na pätnásteho apríla 1912 sa parník s dĺžkou 269 metrov a výtlakom viac ako 46 000 ton potopil po fatálnej zrážke s ľadovcom, ktorý Titanicu vytvoril 90 metrov dlhú trhlinu v trupe. Výsledkom bola strata 1513 ľudských životov, ako aj obrovské materiálne a finančné škody. Smutnou iróniou bolo, že na takom veľkom a hrdom plavidle s najnovšími technológiami počet miest v záchranných člnoch nedosahoval ani polovicu počtu ľudí na palube.

Ako bol poistený Titanic?

Havarijné a strojné poistenie dnes už legendárneho plavidla na poistnú sumu – dohodnutú hodnotu 1 000 000 £ zabezpečila maklérska spoločnosť Willis Faber & Co. Dnes by poistná suma predstavovala takmer 100 – násobok, čiže necelých 100 miliónov britských libier. Poistenie bolo dojednané na 12 mesiacov, bez spoluúčasti na poistnom plnení, pričom bola dohodnutá franšíza 150 000 £, t. j. minimálna výška škody, kedy bude poskytnuté poistné plnenie. Poistná sadzba bola 15% z poistnej sumy. Toľko informácie zo zaistného slipu z archívu Lloyd´s. 

Likvidácia poistnej udalosti – škody na lodi bola pomerne jednoduchá a rýchla. Škoda bola zlikvidovaná a plnenie vyplatené do 30 dní od nešťastia. Poistná suma pre plavidlo však zďaleka nedosahovala poistnú hodnotu – skutočnú hodnotu parníka. Okrem toho s potopením Titaniku súviseli aj ďalšie rozsiahle škody a z nich vyplývajúce plnenia poisťovní.

Parník Titanic

Titanic vlastnia stovky ľudí a firiem

Pôvodný majiteľ a prevádzkovateľ Titanicu bola spoločnosť White Star Line. Výplatou poistného plnenia prechádza vlastníctvo na poisťovne a zaisťovne, u ktorých maklér upísal poistné krytie. Na poistnom plnení sa v prípade Titanicu podieľalo viac ako 77 poisťovateľov. Veľkých poisťovní bolo sedem, vrátane takých, ako sú Allianz, alebo Atlantic Mutual.  Tieto kryli zhruba 38% rizika. o zvyšných 62 % plnenia sa podelilo 70 menších poisťovateľov – spoločností alebo súkromných osôb. Potomkov poisťovateľov môžu byť stovky a všetci sú dnes spoluvlastníkmi vraku lode. Samozrejme, že sa vlastníctvo vzťahuje len na trup lode a všetku techniku Titanicu. Vlastníctvo sa nevzťahuje na osobný majetok pasažierov, bez ohľadu na to, či bol poistený, alebo nie.

Loď za 8 miliónov dolárov

Koľko stál „nepotopiteľný“ Titanic? Potopením lode vznikla podľa NY Times škoda na majetku vo výške 9 420 000 dolárov. Môže sa to zdať neuveriteňé, ale takú hodnotu mal Titanic spolu s nákladom a osobnými vecami pasažierov a personálu. Po zarátaní inflácie, by dnes táto suma predstavovala viac ako 210 miliónov dolárov. Na dnešné pomery to však nie je výnimočne vysoká suma. Najväčšia osobná loď súčasnosti Parník Queen Mary 2 stála 900 miliónov dolárov.

Žiaľ, spolu s loďou sa potopili aj všetky lodné záznamy o pasažieroch, ako aj osobné doklady cestujúcich. Toto komplikovalo poisťovniam vyplácanie peňazí pozostalým. Životné a úrazové poisťovne vyplatili postupne až okolo 6 miliónov dolárov. 
 

Odhadovaná výška škody a vyplatené poistné plnenie za haváriu Titaniku v cenách z roku 1912
Druh poistenia Výška škody v $ Vyplatené plnenie v $
Havarijné a strojné poistenie lode 8 000 000 3 000 000
Poistenie zásielok – CARGO 420 000 400 000
Poistenie osobných vecí pasažierov 1 000 000 600 000
Životné poistenie 4 000 000
Úrazové poistenie 2 000 000

Vrak Titanicu má stovky majiteľov
 

Bezradní preživší

Pre mnohých zo 711 pasažierov, ktorých zachránili a doviezli do Ameriky, nastali ťažké časy. Bez peňazí a dokladov sa nový život začína ťažko. Známy je prípad, kedy do centrály Červeného kríža v New Yorku prišiel človek, zúfalo prosiaci o pomoc. Prišiel o všetky peniaze a doklady a potreboval sa dostať do nejakého mesta v Arizone, ktorého názov nepoznal. Našťastie sa tvorili zbierky a množstvo ľudí a firiem finančne stroskotancom pomáhalo.

Martin Šimko, autor článku
Martin Šimko

Autor je marketingový riaditeľ maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting, s. r. o. Pracuje ako projektový manažér internetových stránok o poistení a riešení online poistenia.

Zobraziť články >