Máte v aute zelenú kartu?

Od 1.10.2019 sa na Slovensku menia povinnosti nosenia dokladov vo vozidle. Novelou zákona o Exportno-importnej banke sa ruší vydávanie potvrdenia o povinnom zmluvnom poistení (PZP) – bielej karty, ktorá potvrdzovala platnosť PZP iba na území Slovenska. Tým sa novelizoval Zákon o PZP. Biela karta sa teda ruší a vodič musí nosiť vo vozidle Medzinárodnú kartu automobilového poistenia, tzv. zelenú kartu.

Vodič je povinný pri cestnej kontrole alebo dopravnej nehode predložiť polícii „len“ zelenú kartu. Doteraz bola zelená karta povinná iba v zahraničí, odteraz už aj na Slovensku. Po odhlásení vozidla z evidencie alebo prepise na iného držiteľa je potrebné túto zmenu oznámiť poisťovni a vrátiť už len zelenú kartu, bielu nebudete potrebovať.

Skontrolujte si, či máte vo vozidle zelenú kartu, aj keď jazdíte len po Slovensku!

Ťažko sa mi komentuje, prečo nezrušil štát okrem bielej karty aj ostatné nezmyselné povinné dokumenty, keď už máme 21. storočie. Rátajte so mnou – zelená karta, záznam o nehode, technický preukaz, potvrdenie o STK, potvrdenie o emisnej kontrole, atď.

Hlavná vec, že na informatizáciu spoločnosti išli z eurofondov astronomické sumy peňazí. Nemôže sa niekto z kompetentných pozrieť napr. za veľkú mláku?

Keď som si prvýkrát požičiaval auto v USA, utrpel som malý civilizačný šok. Písal sa rok 2007 a jedinú stopu po úradných záležitostiach, čo som vo vozidle objavil, bol čiarový kód nalepený na čelnom skle. Keď som po 2 týždňoch potreboval zájsť do inej pobočky mojej požičovne, aby sa pozreli, že mi bliká kontrolka oleja, zriadenec pomocou skenera v zlomku sekundy zistil kto som, kde som si auto požičal, kam ho chcem vrátiť, na ktorom variante poistenia som dohodnutý, atď.

Mimochodom, hneď mi vymenili auto, vraj je „pokazené“ a jediný doklad, čo som k výmene potreboval, bol malý lístok s číslom, vytlačený zo skenera (dlaňového počítača), vyzeralo to ako lístok od kabáta zo šatne v kine. Poslali ma do zóny s pripravenými asi 15 vozidlami, z ktorých som si vybral najkrajšie a najväčšie. Keď som vychádzal z budovy, druhýkrát použili skener a bol som vybavený.

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >