Meníte zdravotnú poisťovňu? Zamerajte sa na to podstatné

Text vám prinášame v spolupráci s partnerom – Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Zdravotné poisťovne vstúpili do prepoisťovacieho obdobia. Práve september je mesiac, keď máte možnosť zmeniť zdravotnú poisťovňu. Môžete tak urobiť do 30. septembra a zmena poisťovne začne platiť od 1. januára 2023.

Motivácia k zmene zdravotnej poisťovne je rôzna. Analytik Martin Smatana hovorí, že najčastejším dôvodom bývajú benefity nad rámec základnej zdravotnej starostlivosti: „Najviac dokážu presvedčiť finančné príspevky na zuby, oči alebo na doplatky za lieky. Kľúčovým kritériom pri výbere poisťovne by však mal byť rozsah zdravotnej starostlivosti a jej dostupnosť, ktorú mi daná poisťovňa zaručí, rýchlosť vybavenia u lekára, čakacie lehoty na vyšetrenia či zákroky.“  

Dlhodobým lídrom v týchto oblastiach je u nás Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá má medzi svojimi takmer tromi miliónmi poistencov najviac ľudí s tými najnákladnejšími diagnózami – stará sa o väčšinu onkologických pacientov, diabetikov a o takmer všetkým hemofilikov.  V súčasnosti má zazmluvnených viac ako 11-tisíc poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a napriek dlhodobému nedostatku špecialistov, len v prvom polroku 2022 sa jej podarilo rozšírila sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti o 333 rôznych novozazmluvnených ambulancií naprieč celým Slovenskom, a to aj o tých, ku ktorým pacienti majú dlhodobo najväčší problém objednať sa. Ide najmä o  ambulancie zamerané na ortopédiu, vnútorné lekárstvo, gastroenterológiu, pneumológiu, alergológiu, kardiológiu, infektológiu, neurológiu, geriatriu, gynekológiu a pôrodníctvo či na urológiu. Pribudli aj kožní, oční lekári či diabetológovia.

Kedy sa prejaví skutočná sila poisťovne?

Výber zdravotnej poisťovne je zodpovedné rozhodnutie, ktoré môže zásadne ovplyvniť zdravie poistenca. Veľakrát si to ľudia uvedomia až vtedy, keď sa ocitnú v zložitej zdravotnej situácii – až vtedy sa ukáže skutočná veľkosť a spoľahlivosť zdravotnej poisťovne, ktorú si vybrali. V prípade unáhleného rozhodnutia, rozhodnutia pod nátlakom, pod vplyvom zavádzajúcich informácií či s vidinou lákavých benefitov, ktoré možno nikdy nevyužijete, však už môže byť neskoro. Tým najdôležitejším kritériom pri výbere poisťovne má byť schopnosť postarať sa o vás v prípade zdravotných ťažkostí – schopnosť zabezpečiť vám potrebnú a dostupnú liečbu či už doma alebo aj v zahraničí, schopnosť nastaviť vás na ten najúčinnejší liek a zabezpečiť ho aj v prípade, ak ide o inovatívny preparát. V médiách sa často komunikujú prípady, kedy poisťovňa pacientovi niečo neuhradila. Vo VšZP sa každý rok darí schvaľovať čoraz viac tzv. výnimkových liekov, ktoré pomáhajú zvyšovať kvalitu života pacientom s najnáročnejšími diagnózami. V roku 2020 bolo do poisťovne zaslaných 10 489 žiadostí o schválenie nekategorizovaného lieku, schválených bolo 90 % z nich. Minulý rok prišlo 12 772 žiadostí, schválených bolo 91 % z nich. Takmer  polovicu z týchto žiadostí tvoria onkologické diagnózy, ktoré sú finančne mimoriadne náročné. Veľkú časť predstavujú i vrodené ochorenia detí s ťažkými postihnutiami.

Kde dostanete najširšiu preventívnu prehliadku?

Poistenci si často neuvedomujú dôležitosť preventívnej prehliadky, avšak pri zvažovaní zdravotnej poisťovne treba myslieť aj na komplexnosť prevencie. Prevencia totiž zachraňuje životy a šetrí financie. Jednou euro investované do preventívnej prehliadky ušetrí až štyri eurá investované do liečby v prípade neskorého záchytu ochorenia. Obsah preventívnych prehliadok je daný zákonom, no poisťovne často ponúkajú služby aj nad rámec zákona. Najkomplexnejšiu prevenciu medzi zdravotnými poisťovňami ponúka opäť naša najväčšia. Jej poistenci majú možnosť využiť najviac vyšetrení zameraných na sledovanie ovplyvniteľných rizikových faktorov onkologických, kardiovaskulárnych a iných ochorení. VšZP navyše hradí vyšetrenie rizika cievnej mozgovej príhody (1x za 2 roky pri preventívnej prehliadke), test na okultné krvácanie (1x za 2 roky pri preventívnej prehliadke pre poistencov nad 40 rokov), diagnostiku a liečbu poruchy metabolizmu tukov v ambulancii všeobecného lekára pre dospelých bez potreby objednania sa u špecialistu, preventívne cytologické vyšetrenie krčka maternice raz ročne pri každej preventívnej prehliadke nielen konvenčnou, ale aj tzv. LBC metódou, ktorá je pri vybraných indikáciách presnejšia a umožňuje odhaliť už predrakovinové štádiá ochorenia, preventívne mamografické vyšetrenie bez limitu v termíne do 15 dní od objednania v zazmluvnených vybraných zdravotníckych zariadeniach či preventívnu urologickú prehliadku 1x za 3 roky už od 40. roku života.

Zorientujte sa v ponuke benefitov

Benefity sú príjemným bonusom pre poistencov. Všetky tri poisťovne už dnes majú porovnateľnú ponuku týchto príspevkov na zdravotnú starostlivosť nad rámec zákona. Rozdiel je len v detailoch, ale aj tým treba venovať pozornosť. Napríklad, niektoré poisťovne obnovujú finančný príspevok na zuby, či na lieky každý rok, iné vám dajú k dispozícii sumu, ktoré vám musia vystačiť počas celej doby poistenia. Podmienkou k uplatneniu benefitov v každej zdravotnej poisťovni je práve zodpovedný prístup k zdraviu, a teda absolvovanie všetkých preventívnych prehliadok – u všeobecného lekára, stomatológa, ženy aj u gynekológa, muži u urológa. Čakanie v čakárni je občas náročné skĺbiť s vyťaženým pracovným životom. Neváhajte sa preto objednať k lekárovi online prostredníctvom eČasenky, nebudete tak musieť zbytočne tráviť v čakárni dlhé hodiny.
Uplatniť si ich môžete len u zmluvného lekára. Dôležité je dodržať aj termín podania žiadosti a nezabudnúť na všetky potrebné prílohy.

Porovnanie Benefitov zdravotných poisťovní

Martin Šimko, autor článku
Martin Šimko

Autor je marketingový riaditeľ maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting, s. r. o. Pracuje ako projektový manažér internetových stránok o poistení a riešení online poistenia.

Zobraziť články >