Nahoď rúško a bojuj proti pandémii koronavírusu COVID-19!

Sme oficiálne vo vojne. Náš nepriateľ je neviditeľný, zákerný, nebezpečný a vytrvalý. Nemôžeme ho ignorovať, zabiť hrubou silou ani zastrašiť, nepomôže nám vyhrážať sa mu, ani si ho kúpiť či presviedčať ho, aby nám dal pokoj. Musíme použiť úplne iné zbrane – lekársku vedu, krízový manažment, pokoru, trpezlivosť, zodpovednosť a toleranciu voči ostatným spoluobčanom. Sme v tom všetci spolu. Napriek tomu, že nepriateľ je všade okolo nás, najviac na neho platí, keď budeme klásť pasívny odpor. Pomôže nám disciplína a pokojná sila.

Aj ja osobne som sa rozhodol, že budem bojovať ako najlepšie viem. Všetci naši zamestnanci nosia rúška, to je už samozrejmosť. Ak neviete kde rúška zohnať a aké si vybrať, poraďte sa s odborníkmi. Už dva týždne robíme z domu, a to bez obmedzení.

Dôležité sú aj ďalšie zásady.

  • Často si umývam ruky mydlom a dezinfikujem osobné veci ako mobil, počítač, kľúče, atď.;
  • Nosím papierové vreckovky – zatiaľ som zdravý, ale keby som kašľal alebo kýchal, nikdy nie do voľného priestoru, ale do jednorazovej vreckovky, ktorú vzápätí vyhodím do smetí;
  • Častejšie dezinfikujeme povrchy v domácnosti – vírus sa na pevných povrchoch v uzavretom priestore drží neobmedzene dlhý čas;
  • Zostávam doma s manželkou a čo najmenej sa stretávame s inými ľuďmi – ideme len do obchodu s potravinami alebo na poštu, aj to podľa možností vtedy, keď je najmenej ľudí;
  • Keby sme nedajbože ochoreli, v žiadnom prípade nepôjdeme k lekárovi, budeme žiadať o „telefonické“ liečenie aj predpisovanie liekov na diaľku.
Ako znížiť riziko nákazy koronavírusom COVID-19

Dnes ráno som bol darovať krv. Tety v tranfúznej stanici sa sťažovali, že majú extrémne málo darcov, chodí len približne štvrtina ľudí ako obvykle. Netreba sa toho báť, je to tam ako inokedy, len sú zvýšené bezpečnostné opatrenia. Musel som mať rúško, pri vchode merajú teplotu a musel som si dezinfikovať ruky. Inak všetko prebieha štandardne.

Výhody darovania krvi:

  • Získate dobrý pocit, že zachraňujete životy chorým ľuďom;
  • Za necelú hodinu sa stanete hrdinom;
  • Regenerujete svoj organizmus;
  • Pred darovaním krvi vás poriadne vyšetria;
  • Zvyšujete svoju odolnosť proti rakovine a srdcovému infarktu;
  • Dostanete zadarmo raňajky.

Ak ste zdravý(á) a nebojíte sa krvi, tak už neváhajte a nasledujúci pracovný deň ráno sa napite vody a príďte nalačno do najbližšej tranfúzky! Spoločne vírus porazíme!

Darujem krv
Každý darca krvi je hrdina – kávový stroj v transfúznej stanici
Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >