Nie som taký bohatý, aby som neplatil

Nové auto – 8500 Eur
Plná nádrž – 80 Eur
Poistka za auto – 79 Eur
Pocit, keď nabúram pri parkovaní susedove auto a zaplatí to poisťovňa – NA NEZAPLATENIE!

Čo ak by som sa však ulakomil a nezaplatil PZPéčko? Kto to zaplatí? Hrozí mi nejaký postih?

PZP znamená „Povinné“ zmluvné poistenie. Pokuty za jeho nezaplatenie sa môžu vyšplhať až na viac, ako 3300 Eur (bývalých 100 000 korún). A pritom si ľudia málokedy uvedomujú, ako málo platia za toľkú hodnotu.

Keď porovnáme postihy u nás a v zahraničí, tak napríklad vo Veľkej Británii je to horšie. Tam vám môžu okrem mastnej pokuty aj zobrať vodičák a v špeciálnych prípadoch zošrotovať auto.

Nezaplatením splátky poistenie zaniká. Akonáhle k tomuto dôjde, nie ste oprávnený na aute jazdiť. Častokrát sa stáva, že vodič poistku nezaplatí, lebo chce zmeniť poisťovňu. Toto však funguje pri ostatných druhoch poistenia. Pri PZP je potom nútený si uzatvoriť poistku v tej istej inštitúcii.

Čo ak spôsobím nehodu a nemám PZP?

Ak sa vykašlete na poistku a spôsobíte škodu tretej osobe, zaplatí to za vás Slovenská kancelária poisťovateľov (SKP) z takzvaného garančného fondu. Samozrejme si tieto peniaze bude SKP od vás vymáhať.

Staršia informácia hovorí, že na Slovensku je 160 000 nepoistených áut. Polícia prirodzene nemá problém zistiť ich identitu, keďže má register vozidiel a SKP zoznam poistených vozidiel.

Záverom teda neodporúčame nepoisťovať sa a radšej si online porovnať a uzatvoriť PZPéčko.

Zdroj obrázku: disney-clipart.com

Martin Šimko, autor článku
Martin Šimko

Autor je marketingový riaditeľ maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting, s. r. o. Pracuje ako projektový manažér internetových stránok o poistení a riešení online poistenia.

Zobraziť články >