O Jozefovi, čo sa vybral na čučoriedky

Bol raz jeden Jozef a mal túlavé topánky. I vybral sa náš Jozef do Malej Fatry na čučoriedky. Stretol medveďa, čo na neho striehol v kríkoch, vzal nohy na plecia a utekal a utekal, kým mu sily stačili a odrazu stratil prehľad a zablúdil. V hore sa rýchlo zotmelo a ochladilo, Jozef zostal na neznámom mieste a vystresovaný, ani nevedel, či sa trasie od zimy alebo od strachu, prsty na rukách mal úplne čierne. Pardón, ruky boli predsa zafarbené od lesných plodov. Našťastie mal u seba mobilný telefón, hoci bez GPS navigácie, preto nevedel určiť svoju polohu. Privolal pomoc a záchranári odštartovali pátraciu akciu.

Medveď hnedý

Medveď hnedý

Medveď nášho turistu našťastie nezožral, len poriadne vystresoval, Jožko pre istotu vyliezol na strom. Záchranári z Horskej služby po niekoľkohodinovom hľadaní v neprístupnom teréne Jozefa našli a odviezli do bezpečia. „Ste poistený na hory?“, pýta sa náčelník. „Nie, veď som vybehol len na čučoriedky!“, dôvodí Jozef. „Aha, čučoriedky …“, zamyslí sa náčelník. „Budete musieť zaplatiť!“. Po niekoľkých dňoch Jozefovi vystavila Horská služba faktúru na 435 EUR, všetko riadne vyúčtované a podľa zákona. Jozef zbledol: „Ale veď ja nemám toľko peňazí!“.

Na to mal Jozef myslieť predtým ako do hory vkročil. Mimochodom, ako ste na tom vy všetci hubári, milovníci prírody, poľovníci, tuláci, skialpinisti a terénni cyklisti?

Za 1 euro na deň alebo 15 EUR na celý rok môžete uzavrieť poistenie do hôr a všetky náklady za zásah Horskej služby za vás zaplatí poisťovňa. Poistenie je možné si dojednať z vlastnej obývačky online, vyklikáte ho za 2 minúty a keď aj vy stretnete medveďa alebo sa z iných dôvodov stratíte, žiadne ďalšie nebezpečenstvo vám nehrozí.

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >