Peripetie s malými písmenkami a požiar pod lupou

#všeobecné 30.8.2015

Pokazila sa nám doma posuvná brána v plote, motor nechcel ťahať. Zavolal som opravára a ten zistil, že musí vymeniť elektronickú súčiastku. Zohnal súčiastku a chcel naprogramovať otváranie a zatváranie brány. Tu vznikol problém. Návod je písaný takým malým písmom, že nebolo možné ho rozlúštiť. Požičali sme mu lupu. Teraz už vidí na písmená, brána je vonku, svieti slnko a pomocou lupy sa opravárovi podarilo vypáliť do návodu dieru, div že celý nezhorel.

Objednal som domov internet od renomovaného poskytovateľa, ktorý funguje v našom meste dlhé roky a všetci ho chvália. Predložili mi na podpis zmluvu a ja som ju pred podpisom posunul môjmu advokátovi, ako mám vo zvyku. Nič nepodpisujem bez právnika. Zmluva by vraj bola v poriadku, má len malú chybičku – príliš malé písmenká, preto je celá neplatná. Môžem ju vraj podpísať, službu využívať, keď však dôjde k sporu alebo nebudem platiť, budem v právnej výhode, pretože sa môžem tváriť ako nevinný spotrebiteľ, čo bol privedený do omylu. Šikovné!

Kúpil som starkej lieky, nedokázala prečítať príbalový leták, čo by nebolo v jej veku nič neobvyklé, lenže nikto u nás v rodine to nevedel čítať bez lupy. Tie lieky radšej neužívaj, keď nevieš, čo je v nich namiešané! Rovnako zloženie potravín býva uvedené na výrobkoch mikroskopickým písmom, najmä zoznam konzervačných látok a iných svinstiev.

A takto by som mohol pokračovať.

Od 1.1.2015 musí mať písmo v spotrebiteľských zmluvách podľa zákona výšku najmenej 1,9 mm. Ak táto podmienka nie je splnená, zmluva je neplatná. Všetky poisťovne a banky poslušne zmenili všetky svoje poistné podmienky, obchodné podmienky, formuláre zmlúv, informačné povinnosti a iné dokumenty. Finančníci teda vzorne napĺňajú literu zákona. Z vlastných skúseností v roli spotrebiteľa na každom kroku zisťujem, že v iných oblastiach obchodu a poskytovania služieb podnikatelia väčšinou na nové pravidlá nedbajú, možno zámerne a možno z nevedomosti ich ignorujú.

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >