Poistenie bez podpisu a bez papiera

Poistenie je obchod s dôverou zákazníka. Obchod s rizikom, ktoré poisťovňa prevezme a klient jej rád zaplatí. Zmluvný záväzok o udalosti, ktorú si ani jedna zo zmluvných strán nepraje. Kúpa istoty, motivovaná strachom a niekedy aj poverami – keď sa dáte poistiť, pravdepodobne sa vám nič nestane. Poistenie sa dá brať aj ako lotéria, kde sa zákazník staví s poisťovňou, že sa mu náhodou niečo stane. Keď sa nič nestane, jeho peniaze, čo zaplatil formou poistného, sú spotrebované. Keď sa prihodí poistná udalosť, klient stávku „vyhral“ a poisťovňa mu vyplatí poistné plnenie ako jeho „výhru“.

Poistenie je stabilizátor ekonomiky, bez dobre fungujúceho poistného trhu by nebolo možné sa bezpečne zadlžovať, podnikať, investovať. Poistenie odjakživa slúži ako efektívny spôsob ochrany majetku a príjmov v prípade nepríjemných náhodných udalostí, chráni rodinu, deti a zamestnancov.

Pohľady na podstatu poistenia sa u ľudí počas stáročí nemenia. Čo sa však výrazne mení najmä v posledných rokoch, je spôsob ako sa tieto nehmotné produkty dostanú k spotrebiteľovi, ako sa ďalej spravujú a posun je aj v likvidácii poistných udalostí. Tieto zmeny sú vyvolané vývojom informačných technológií.

Poistenie formou sms

Idete na výlet do Veľkej Fatry a na okraji lesa nájdete na strome pribitú úhľadnú tabuľku s upozornením na možnosť poistenia nákladov na zásah horskej služby formou krátkej správy prostredníctvom mobilného telefónu – sms poistenie. Pošlete smsku, späť dostanete obratom potvrdenie od poisťovne a operátor Vám strhne 1 euro. V prípade, že sa stratíte a musia po Vás vyhlásiť pátranie, všetky náklady za akciu zaplatí poisťovňa. Nič ste nepodpisovali ani žiadnu zmluvu ste v písomnej forme nedostali, napriek tomu ste poistený(á).

Online poistenie cez internet

Je pondelok skoro ráno a vy sa chystáte na dopravný inšpektorát prihlásiť si auto. Uvedomíte si, že okrem iných dokumentov budete potrebovať predložiť úradníkovi na polícii poistnú zmluvu povinného zmluvného poistenia zodpovednosti za škodu z prevádzky motorového vozidla (PZP). Našťastie máte poruke internet, za 5 minút si vyklikáte svoje PZP-čko prostredníctvom porovnávača, zaplatíte platobnou kartou a ste vybavený(á). Naviac takto dojednaná poistná zmluva je uzavretá korektnejšie ako predchádzajúci spôsob cez sms, pretože tu máte k dispozícii všetky poistné podmienky a máte možnosť sa oboznámiť s dôležitými výlukami, vybrať si pripoistenia, vyjadriť súhlas s ostatnými dokumentami.

Poistenie na diaľku bez podpisu

Zavoláte na infolinku poisťovne alebo agenta, že by ste chceli poistiť byt a domácnosť, nechce sa vám nikam chodiť, nemáte chuť ani čas dohadovať si osobné stretnutie. Agent  alebo operátor vám položí sériu dobre mierených otázok, čím podrobne preskúma vaše poistné potreby, bližšie vysvetlí riešenie, čo pre vás vybral a pošle vám emailom na odsúhlasenie ponuku s kompletnými poistnými podmienkami. Keď mu ju odsúhlasíte, doplní všetky potrebné údaje a poistno – technické parametre a vygeneruje ostrú poistnú zmluvu na diaľku. Rýchlosťou svetla k vám priletí poistná zmluva, hneď ako zaplatíte, ste právoplatne krytý(á) proti všetkým dohodnutým nebezpečenstvám, od požiaru, vytopenia až po zodpovednosť za škodu a asistenčné služby. A to ste ani nemuseli vystrčiť päty z domu.

Poistenie osobne bez papiera

Agent pri osobnom stretnutí prerokuje s klientom všetky detaily poistenia, interaktívne namodelujú jeho životnú poistku v špeciálnej online aplikácii a nakoniec podpíšu návrh poistnej zmluvy elektronickým perom pomocou pripojeného podpisovacieho zariadenia – signpadu. Návrh sa dostane do informačného systému poisťovne a o niekoľko minút príde klientovi emailom. Klient zaplatí a poistenie je právoplatne uzavreté.

Správa poistenia na diaľku

Je normálne, že v dobrej poisťovni alebo v online porovnávači poistenia má každý klient online prístup na svoje konto, kde vidí prehľad a detaily všetkých poistných zmlúv, dôchodkových plánov alebo stavebných sporení, ktoré si kedy uzavrel. V prípade poistnej udalosti môže túto oznámiť telefonicky alebo vyplnením online formulára.

Pri menšej škode, napr. vytopení z prasknutého radiátora, ani nikto z poisťovne nepríde na obhliadku, len si s klientom odsúhlasia výšku škody a pošlú obratom poistné plnenie. Keď ide trebárs o riešenie škody na aute po havárii, všetky doklady k likvidácii poistnej udalosti môžete naimportovať na web poisťovne pod číslom poistnej udalosti. Server ustavične niekto sleduje a do niekoľkých minút sa vám ozve likvidátor s informáciou, ktoré doklady chýbajú alebo hneď uzavrie škodu a pošle poistné plnenie na váš bankový účet.

Kto získava a kto nie

Všetky tieto výdobytky moderných technológií boli pred 10 alebo 15 rokmi nepredstaviteľné. Podľa vyjadrení zodpovedných manažérov popredných poisťovní, ktoré sú lídrami týchto úžasných vymožeností, bolo 90 % inovácií zavedených v posledných 3 rokoch. Tieto opatrenia síce stoja nemalé úsilie, invenciu a finančné investície, ale na druhej strane odbúranie papiera a nákladov na poštovné, administratívu a dramatické zníženie chybovosti procesov šetria poisťovne desiatky percent nákladov. Nakoniec všetci získajú, poisťovne a internetové porovnávače zefektívňujú svoje procesy a klient získava kvalitnejšie služby a šetrí čas.

Napriek tomu mnohí ľudia sa ešte len osmeľujú pri využívaní internetu na kúpu finančných produktov a zdráhajú sa používať platobné karty pri online platení. Najmä niektorí starší ľudia radšej počujú šušťať papiere, môžu si ich aj ovoňať a cítia väčšiu istotu, keď môžu svojím plniacim perom niečo podpísať a potom si tučný fascikel túžia založiť do poličky v kredenci.

Je pomerne veľa ľudí, ktorí majú kopec času a po zistení podmienok na internete nepokračujú v nákupe, ale idú si do kamennej pobočky poisťovne uzavrieť poistnú zmluvu. Alebo pri výbere PZP absolvujú túru po priehradkách všetkých poisťovní v meste a tým sa spoločensky realizujú.

Nakoniec sú spokojní všetci, tí, čo nemajú čas, ale aj poisťovací turisti.

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >