Poistenie profesionálnych športovcov

Povolanie športovca je z hľadiska možného úrazu, ale aj choroby vysoko rizikové. U futbalistov,  tenistov alebo lyžiarov ide najmä o zranenia kolena – pretrhnutý krížový väz, poškodený meniskus, vyvrtnutý členok, svalové zranenie, u hokejistov naviac trpia ramená a časté sú otrasy mozgu, či vybité zuby. Zriedka sa stáva, že futbalista skolabuje priamo na ihrisku z dôvodu srdcového infarktu alebo hokejista musí skončiť kariéru kvôli ekzému spôsobenému alergiou na výstro. Pri programe formule 1 by sme predpokladali vysokú rizikovosť tohto športu, avšak dnes sa už piloti F1 málokedy zrania vážne. Nakoľko športovci často cestujú, riziko zranenia alebo smrti pri dopravnej nehode nie je zanedbateľné, sú známe prípady havárie lietadla, keď zahynulo celé hokejové mužstvo. 

Profesionálna kariéra obyčajne netrvá dlhšie ako 10 až 15 rokov, vtedy úspešný športovec zarába nadštandardné peniaze, či už vo forme platu a bonusov na základe niekoľkoročnej zmluvy (futbal, hokej, basketbal, atď.) alebo formou štartovného na turnajoch a finančných výhier – prize money (tenis, golf, lyžovanie a podobne).

Vezmime si príklad talentovanej 20 – ročnej zjazdovej lyžiarky Anastázie Telemarkovej, ktorá sa presvedčivo derie medzi svetovú špičku. Aké nebezpečenstvá jej hrozia? 

Životné a úrazové poistenie

Stázka veľa cestuje, pričom jej hrozí dopravná nehoda, trénuje a preteká – môže sa pritom zraniť. Ak úraz zanechá trvalé následky, prípadne zostane invalidná, bude potrebovať preklenúť obdobie liečenia, rehabilitácie a rekonvalescencie. V tabuľke uvádzam prehľad krytí pri jednotlivých typoch poistných udalostí.

Životné poistenie La Vita - ukážka

Poistenie ukončenia alebo prerušenia kariéry

Finančné zabezpečenie športovca môže priamo súvisieť s jeho zárobkom. V prípade špičkovej lyžiarky sa dá vypočítať, aký zárobok môže dosiahnuť Anastázia Telemarková, alebo vďaka nabitému programu Petra Vlhová. Možno predpokladať zárobok aj v najbližších rokoch, pričom sa vychádza z minulých období a z pozície športovca medzi konkurenciou. Poistná suma sa určí na úrovni ročného zárobku a vynásobí sa počtom rokov poistnej doby. Napr. ak predpokladaný ročný zárobok bude 500 000 €, poistná doba 3 roky, poistná suma bude 1 500 000 €. Z tejto sumy sa vypočíta poistné vo výške niekoľkých percent a zaplatí sa jednorazovo vopred. 

Jednoduchšie je to pri tímových športoch, napr. futbalista alebo hokejista sa poistí spravidla do výšky hodnoty platnej zmluvy. Napr. ročný zárobok 1 mil.  e sa vynásobí počtom rokov trvania zmluvy, napr. 5 rokov, potom poistná suma bude 5 mil. €. Ak sa futbalista zraní, platenie za jeho zmluvu prevezme poisťovňa. Ak je zranenie také vážne, že musí ukončiť kariéru, poisťovňa vyplatí zvyšok peňazí až do výšky nevyplatenej časti zmluvy.

Poistenie straty hodnoty  

Keď je športovec ešte v juniorskom veku a má podpísať svoju prvú profesionálnu zmluvu, dá sa predpokladať, že jeho príjem bude časom stúpať. Ak sa však vážne zraní a vráti sa k svojej kariére, jeho vyhliadky na pôvodne predpokladaný zárobok budú obmedzené a dosiahne len trbárs polovičnú hodnotu zmluvy. Takéto riziko je tiež možné poistiť, uplatňuje sa to najmä u futbalistoch, hrajúcich v niektorej prestížnej európskej lige.

Martin Šimko, autor článku
Martin Šimko

Autor je marketingový riaditeľ maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting, s. r. o. Pracuje ako projektový manažér internetových stránok o poistení a riešení online poistenia.

Zobraziť články >