Poistenie proti kune

Kuna nie je len chorvátska peňažná mena, ale aj milé zvieratko, čo strpčuje život majiteľom obytných budov, ako aj motoristom. Kuna skalná meria na dĺžku asi pol metra, má krásny kožuch a je neuveriteľne šikovná a mrštná. Dokáže vyliezť aj po kolmej stene alebo odkvapovej rúre, vnikne do podkrovia domu, žerie izoláciu, buduje si hniezdo a „kuní záchod“ priamo nad hlavou nič netušiacich majiteľov domu. Zakladá si tam rodinu, lomozí a všetko to strašne smrdí.

Rovnako majiteľom motorových vozidiel dokáže kuna narobiť veľké starosti. Najmä v zimných mesiacoch, keď odstavíte auto pred domom, kuna vlezie pod kapotu, lebo ju priťahuje sálavé teplo motora, prehryzie káble – buď jej chutí izolácia alebo si len kliesni cestu, ničí brzdový a chladiaci systém a zlikviduje termoizolačnú tkaninu pod kapotou. Výsledok je nepríjemný. Ráno chcete naštartovať auto a máte smolu. Dokonca sa stáva v dôsledku poškodenia izolácie elektrický skrat a následný požiar auta.

Ak si myslíte, že škody spôsobené kunou sú ojedinelé, uvádzam výsledok môjho zisťovania u kamaráta, čo pracuje ako prijímací technik v najväčšej opravovní značky Škoda v našom meste. Na otázku, koľko vozidiel prichádza do opravovne kvôli škodám spôsobeným kunou, som dostal prekvapujúcu odpoveď: “ V zime je toho viac ako v lete, ale priemerne viac ako každé 10-te auto pride alebo privezie odťahová služba kvôli kunám.“

Boj proti kune

Ako sa proti vyčíňaniu kuny brániť a ako je možné kompenzovať prípadné škody? Existujú niektoré ľudové recepty, ktoré občas fungujú, ale nikdy nie stopercentne.

  • Ľudské vlasy – kuny sú drzé, ale ľudí sa boja. Ak pod kapotu motora vozidla vložíte chumáč vlasov, pach človeka by ju mal odradiť.
  • Mačacie alebo psie chlpy – kuny odrádza pach iných šeliem. Vložte do ponožky chumáč chlpov a upevnite ju k motoru alebo do podkrovia domu či chaty.
  • Tigrí trus, psí moč – ekológovia radia nechať auto označkovať psom. Neviem, kde sa dá zohnať tigrí trus, je však známe, že keď si miesto „označkujú“ veľké šelmy, malo by to kuny odradiť.
  • Vonné látky – kuny sa vyhýbajú miestam so silným zápachom či vônou – skúste na kritické miesta aplikovať kus látky napusteným kvalitným čistiacim prostriedkom, éterickým olejom, octom, petrolejom, formaldehydom, savom, káble potrieť tekutým mydlom či nastriekať silným parfumom.
  • Odpudzovače v spreji – pachové odpudzovače obsahujú prírodnú látku geraniol. Miestu s takým pachom sa kuny údajne vyhnú oblúkom. Sprej proti kunám kúpite od 4 EUR. Po týždni by sa mal nástrek zopakovať. Sprej nastriekajte na textilnú zvukovú izoláciu zvnútra kapoty.
  • Vonný stromček – osviežovač vzduchu do auta. Niektorí ľudia hovoria, že to pomáha, iní to spochybňujú.
  • Plašička – elektronická plašička kunu odpudzuje pomocou nahratých zvukov alebo ultrazvuku. Akustickú plašičku umiestnite k plastu, ktorý odráža zvukové vlny najlepšie. Ak parkujete na ulici, zvoľte ultrazvukovú plašičku, ktorá človeka neruší. Elektronické odpudzovače zoženiete na benzínových čerpacích staniciach, v obchodoch s autopríslušenstvom alebo v autoopravovniach. Pred inštaláciou je potrebné umyť motor a odstrániť všetky pachové stopy po kunách. Cena sa pohybuje cca od 15 EUR.
  • Pletivo – niektorí vodiči dávajú pod motorovú časť auta pás hustého pletiva. Kunám je chôdza po pletive nepríjemná, takže sa motoru vyhnú.
  • Tuhý podpaľovač – zápach z neho kunám veľmi vadí, používa sa preto ako odpudzovač na povalách a v chatách. Dal by sa použiť aj v dlhšie odstavených autách. Pred jazdou ich ale musíte z motora odstrániť!
  • Svetlo – kuny odplaší svetlo v podobe halogénovej žiarivky s priestorovým snímačom.

Poistenie proti kune

Škody spôsobené hlodavcami väčšinou bývajú zahrnuté v havarijnom poistení motorového vozidla viacerých poisťovní. Ak si uzavriete plné havarijné poistenie a pod kapotou vášho auta dôjde k vyčíňaniu kuny, poistná udalosť nezníži bonus, pretože sa to berie ako nezavinená škoda.

Horšie je to pri škodách na obytnej budove – rodinnom dome, chate, bytovom dome.  Žiadna poisťovňa s rizikom škôd spôsobených kunou vôbec nepočíta, niektoré poisťovne kryjú poškodenie nehnuteľnosti len hlodavcami do zmluvne stanoveného limitu. Tabuľka nižšie uvádza prehľad vybraných poisťovní s ohľadom na krytie škôd spôsobených hlodavcami pri poistení rodinného domu alebo rekreačnej chaty.

 Krytie škôd spôsobených hlodavcami v poistení rodinných domov a rekreačných chát vo vybraných poisťovniach
PoisťovňaLimit odškodnenia pri škodách spôsobených hlodavcami
AEGONNepoisťuje
AllianzNepoisťuje
AXADo 2% z poistnej sumy – hodnoty nehnuteľnosti, min, 800 €
Generalido 2 000 €
GroupamaNepoisťuje
KOOPERATIVANepoisťuje
UNIQANepoisťuje

Ak sa obávate kuny, mali by ste pri výbere poisťovne zvážiť aj informácie z tabuľky.

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >