Poistenie robotickej kosačky

Robotická kosačka je súčasťou zariadenia domácnosti. Preto je vhodné pozrieť sa do vašej súčasnej poistnej zmluvy alebo ak uvažujete o novej poistnej zmluve poistenia domácnosti, zamerať sa na predmety a riziká, ktoré daný produkt kryje. Aby napr. neboli podobné prístroje vo výlukách. A aby okrem bežných rizík ako požiar, živelné pohromy a krádež, bolo kryté napr. prepätie, nepriamy úder blesku, skrat elektrického vedenia, prípadne predĺžená záruka domácich elektrospotrebičov.

Také veci ako je robotická kosačka, sa dosť kradnú, preto si treba dať pozor na poistné podmienky v časti zabezpečenia proti krádeži vlámaním. Zlodej musí prekonať prekážku, čiže prekonať ochranné zabezpečenie, aby bola poisťovňa ochotná vám škodu preplatiť. Keby ste nechali robotickú kosačku v noci vonku „bez dozoru,“ existuje na Slovensku pravdepodobnosť hraničiaca s istotou, že ráno po nej nezostane ani stopa.

Výrobcovia alebo predajcovia prístrojov ako je robotická kosačka, obyčajne ponúkajú už v predajni rôzne pripoistenia, napr. elektronické riziká, čo je prakticky proti akémukoľvek poškodeniu z vonkajšej príčiny, napr. proti rozbitiu. Tiež ponúkajú poistenie predĺženej záruky, čo býva nad rámec zákonom stanovenej záruky 2 roky, niekedy až do 5 alebo dokonca 7 rokov veku prístroja. Zvážte si cenu, spoluúčasť a najmä výluky z poistného plnenia. Možno by bolo dobré opýtať sa predajcu alebo ešte lepšie, opravára, čo sa na tom najčastejšie kazí a koľko orientačne stojí oprava. Podľa toho sa rozhodnite, či také pripoistenie môže byť pre vás v prípade škody prospešné.

Keď ste sa už rozhodli relaxovať iným spôsobom ako pri kosení vášho trávnika, napr. sedením v kresle a pozorovaním robotickej kosačky pri práci, možno budú pre vás vyššie uvedené informácie užitočné.

Rozhodne odporúčam obrátiť sa na kvalifikovaného poisťovacieho agenta, ktorý vám pomôže vyznať sa v pavučine poistných podmienok, výluk a poskytne vám odborné rady.

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >