Pozor na kapra aj žlčník

K Vianociam a novoročným oslavám už neodmysliteľne patria hrozby, s ktorými sa po zvyšok roku veľmi nestretáváme. Dajte si preto pozor, ako sviatky prežijete a nezabudnite poučiť svoje deti.

Kosť v krku

Kapor je ryba, ktorá nedočkavých jedákov ohrozuje svojimi tenkými, nepoddajnými kosťami a môže zničiť celé sviatky. Každý rok na pohotovostiach hospitalizujú niekoľko desiatok prípadov zapichnutej kosti v hrdle. Väčšinou sa kosť zapichne do jazyka, čo síce nie je životu nebezpečné, ale bolesť môže byť veľmi nepríjemná. Ľudové recepty ako „zajesť kosť chlebom“ sa neodporúčajú, pretože môže vkĺznuť hlbšie do krku. Horšie je, keď zostane kosť uviaznutá v krku, kde je k nej zlý prístup. Odtiaľ je veľmi problematické ju vytiahnuť. V takomto prípade je asi najvhodnejšie vyhľadať odbornú pomoc. Najviac ohrození sú ľudia s umelým chrupom, ktorí majú zníženú citlivosť v ústach a nespoznajú tak kosť.

Žlčnikári

Pacienti s problémami so žlčníkom patria v dietovaní k najnezodpovednejším. Pokušenia v podobe sladkých zákuskov a mastných rezňov so šalátom spôsobujú veľmi časté žlčníkové záchvaty v období sviatkov. Lekári prízvukujú, že dodržiavanie diéty je nevyhnutné aj cez sviatky. Je nevyhnutné, vyhýbať sa hlavne tučným jedlám, vyprážaným, cesnaku, sladkostiam a podobne.

Popáleniny a odtrhnuté končatiny

K silvestrovským oslavám už tradične patrí radosť zo zábavnej pyrotechniky. Okrem vyplašených psov a nešťastných susedov však prináša pyrotechnika aj obrovské riziká z popálením, prípadne fatálnym následkom na tele. Len Univerzitná nemocnica v Bratislave vlani ošetřila cez sviatky 850 ľudí na následky zábavnej pyrotechniky. Dôležité je v prípade popálenín poskytnúť prvú pomoc a vyhľadať odbornú starostlivosť. Ideálne je ale nebrať pyrotechniku do rúk a už vôbec ju nedávať deťom, ktorým sa stávajú úrazy skoro najčastejšie.

Alkohol na Nový rok

K novoročným oslavám neodmysliteľne patrí konzumácia alkoholu. Tá je však zvlášť cez tieto sviatky nesmierne nebezpečná. Najviac výjazdov záchrannej služby počas silvestrovskej noci je pre intoxikáciu alkoholom. Takmer štvrtina z intoxikovaných sú deti do 18 rokov.

Požiare

Vianočné trhy v Bratislave znovu potvrdili nebezpečenstvo požiarov, manipulácie s otvoreným ohňom a dôležitosť požiarnej prevencie. Riziká hrozia aj v domácnosti, všetci zapaľujeme viac sviečok, ako obvykle, prípadne si niektorí rozkúrime v krbe. Nie každý má doma urobenú revíziu komína, nie každý dbá na bezpečnostné pravidlá pri stavbe stánku s občerstvením.

Martin Šimko, autor článku
Martin Šimko

Autor je marketingový riaditeľ maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting, s. r. o. Pracuje ako projektový manažér internetových stránok o poistení a riešení online poistenia.

Zobraziť články >