Pretekári, piráti, telefonisti, kaskadéri, blondíny a lepiči

Určite ste zažili počas cesty autom „pretekára“, ktorý vás predbehol šialenou rýchlosťou, pritom obmedzil a vystavil vysokému riziku havárie niekoľkých ďalších účastníkov cestnej premávky. Vy ste sa správali predpisovo a napriek tomu ste ho na najbližšej zapchatej križovatke dobehli. Taký vodič si môže zavariť na poriadny problém, keď už sa náhodou nič nestane jemu a nikomu inému, môže skončiť bez vodičského oprávnenia. Policajné štatistiky sú neúprosné. Približne každá tretia dopravná nehoda má príčinu v prekračovaní maximálnej povolenej rýchlosti.

Zažili ste už piráta? Ja ich stretávam každý deň. „Piráti“ robia myšičky, správajú sa agresívne, jazdia blatník na blatník, nedávajú prednosť, sú nervózni, nadávajú a ukazujú obscénne gestá. Zásadne nepúšťajú chodcov cez priechod, najradšej by ich prevalcovali, a to aj deti, matky s kočíkom a invalidov. Väčšinou majú otlčenú karosériu. Porušujú predpisy na každom kroku.

Osobitnou kategóriou sú „lepiči“. Darmo sa snažíte dodržiavať povolenú rýchlosť, taký dobrák sa nalepí na vaše auto, až máte pocit, že vám chce vyliezť na chrbát. Tomuto dopravnému priestupku sa hovorí nedodržiavanie bezpečnej vzdialenosti. Keď ste na diaľnici v ľavom pruhu a predbiehate kamióny, „lepič“ vám naviac zozadu začne blikať a trúbiť na vás, niektorí pre istotu nechápavo krútia hlavou. Aký som ja hlupák, čo mu zavadzia a vlečie sa len 130 – kou!

Blondíny šoférujú s vysokými opätkami, za jazdy sa často pozerajú do zrkadielka a dorábajú si mejkap, posielajú esemesky a zásadne nevedia cúvať, našťastie však nejazdia rýchlo.

Blondína si robí mejkap za volantom

Extrémne nebezpeční sú „telefonisti“, ľudia, čo namiesto šoférovania väčšinu svojej pozornosti venujú vybavovaniu biznisu. Niektorí dokonca držia telefón v ruke, v druhej volant. Sú aj takí, čo za volantom píšu esemesky a posielajú emaily.

Máme „kaskadérov“, čo súčasne porušujú aj 3 pravidlá. Napr. rútia sa v obci 80-kou, pritom telefonujú a ešte predbiehajú na plnej čiare. Takí by mali platiť za PZP aspoň 3-násobok bežnej ceny poistného.

Nechcem v tomto článku unavovať číslami, dôkazmi, školiť vás o dopravných predpisoch alebo vyťahovať tragické udalosti. Len pripomínam, že cestovanie autom môže byť mimoriadne nebezpečné, pretože na Slovensku sa stretáva niekoľko rizikových faktorov, ktoré zvyšujú nebezpečenstvo havárie. Ide o zlý stav ciest, zastaralé a nebezpečné dopravné riešenia, neefektívna práca polície, ktorá viac vyberá pokuty ako by pomáhala tam, kde to potrebujeme, a tiež nedisciplinovanosť vodičov, cyklistov a chodcov.

Každý motorista by sa mal nad sebou zamyslieť, začať od seba a jednoducho dodržiavať pravidlá a byť ohľaduplnejší a tolerantnejší voči svojmu okoliu. Policajti by mali byť viac v teréne ako v kancelárii a dôsledne kontrolovať dodržiavanie predpisov. Poriadok zvyšuje bezpečnosť.

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >