Terorizmus a bezpečie – kam vlastne cestovať?

Napriek rozbehnutej dovolenkovej sezóne a deťom na prázdninách nás ostatné útoky teroristov a nepokojná situácia v Grécku nútia opakovane sa zamýšľať nad našou dovolenkovou destináciou. Zvolili sme si správne? Vrátim sa živý a zdravý aj s mojou rodinou? Oddýchnem si alebo budeme utekať?

Keď sa pozrieme na typické ciele slovenského dovolenkára, žiaden nebol ušetrený zlých vplyvov a ľudovo povedané nič nie je tak ako bolo. Ani sa netreba zmieňovať o poľutovania a odsúdenia hodnom teroristickom čine v Tunise či nepokoji v Severnom Egypte, aby sme si uvedomili, že to nutne povedie nie len ku redukcii počtu turistov v týchto dvoch tak obľúbených, a na turizmus orientovaných krajinách, ale najmä k nárastu turistov v ostatných krajinách v Južnej Európe. Krajiny ako Španielsko, Taliansko, Chorvátsko, Turecko a tiež Albánsko sú z tohto pohľadu víťazmi. Áno, naplnia svoje hotely a vzrastie ich návštevnosť. Čo je však základnou marketingovou poučkou ak je o Váš produkt záujem väčší ako vaša kapacita? Odpoveď stará ako peniaze a obchod. Zvýšite cenu!

Ak sa teda hrdíme a rozprávame o tom ako sme si múdro a predvídavo zvolili dovolenku v Turecku, vôbec to neznamená, že situácia v Tunise na nás nemá žiaden vplyv. Cenový istotne. Iba dlhodobé kontrakty cestovných kancelárii Vás v tomto momente, a len na najbližšie týždne ochránia od zdraženia. Nezabúdajte, že o miesta v hoteloch súťažíme so solventnejšími Angličanmi, Nemcami, Francúzmi, atď.

Čo nám teda ostáva? Ekonomicky sa nám darí, preto lakonické „ostať doma“ vylučujem. A rodina chce predsa ísť k moru! Preto bude asi vhodné zamyslenie sa nad klasickými destináciami ako sú štáty bývalej Juhoslávie, najmä Chorvátsko, a tiež Bulharsko. Celková ubytovacia kapacita Chorvátska sa dostáva na predvojnovú a dostupné sú už aj rezorty porovnateľné kvalitou a službami s Gréckom či Tureckom.  Všimnime si tiež, že najväčšiu dynamiku vykazuje v ostatných rokoch Albánsko! Najmä južná časť naproti ostrovu Korfu rastie ako z vody a šíria sa samé dobré referencie. Je to pre našinca stále relatívne lacné, dostupné však v podstate iba letecky.  

Miloš Kmety, autor článku
Miloš Kmety

Po 11 ročnej práci na Slovenskej technickej univerzite bol pri zakladaní spoločnosti ÖMV v SR a tiež 4 roky v Českej republike. 5 rokov viedol poisťovňu Generali, potom 8 rokov riadil Európsku cestovnú poisťovňu. V súčasnosti pôsobí ako nezávislý poradca a analytik v oblasti cestovného poistenia.

Zobraziť články >