Zdanenie poistenia

Blíži sa letná turistická sezóna, všetci riešime kam s rodinou na dovolenku – verím, že s cestovným poistením – málo kto si však všíma iný fakt súvisiaci s poistením sa, zdanenie poistiek. Štát nám potichu siaha do peňaženky a je rád, že si to všimli v podstate iba poisťovne.

Ako sme sa mohli dočítať napríklad v denníku Pravda z 20.4.2018  vláda odobrila poistnú daň pre neživotné poistenie. Zákon má platiť už od októbra tohto roka. A to aj na zmluvy podpísané pred týmto dátumom.

Štát predpokladá výber vo výške približne 36 000 000,- EUR ročne. Čo to znamená pre bežného občana Slovenskej Republiky? Jednoznačne to, že o túto čiastku budú musieť poisťovne zvýšiť svoje dane odvádzané štátu a samozrejme budú musieť vyriešiť odkiaľ tieto peniaze vezmú. V odbornej verejnosti je známe, a my by sme si to mali uvedomiť tiež, že ziskovosť poisťovní je menšia ako 8% z predpísaného poistného. A tento fakt  jednoznačne potvrdzuje, že poisťovne budú nútené preniesť túto novú finančnú záťaž na každého jedného jednotlivca poisteného niektorým z neživotných poistných produktov s výnimkou PZP, kde pôvodný 8% odvod zostáva v platnosti.

Samostatným faktom súvisiacim s touto novou daňou je retroaktivita. Zrozumiteľnou rečou – platnosť aj na staršie poistné zmluvy. Ak teda už roky počítate s nejakou čiastkou za poistenie, pripravte sa na zdraženie. Z pohľadu poisťovní sa kalkulácie robené v minulosti stávajú neplatnými a musia byť prepracované, doplnené o túto novú daň.

Ak ste teda uvedomelý občan a myslíte na zabezpečenie v prípade havárie auta, vytopenia domácnosti, zodpovednosti Vašej firmy alebo dovolenky s rodinou v Grécku, budete za to potrestaný nepriamo našim štátom vo forme zvýšenia ceny.

Vždy s úsmevom, nejako to už len prežijeme.

Miloš Kmety, autor článku
Miloš Kmety

Po 11 ročnej práci na Slovenskej technickej univerzite bol pri zakladaní spoločnosti ÖMV v SR a tiež 4 roky v Českej republike. 5 rokov viedol poisťovňu Generali, potom 8 rokov riadil Európsku cestovnú poisťovňu. V súčasnosti pôsobí ako nezávislý poradca a analytik v oblasti cestovného poistenia.

Zobraziť články >