Cestovanie v čase pandémie

Väčšina z nás trpezlivo čaká na očkovanie, aby sme sa mohli dostať do normálu – stretávať sa na káve s priateľmi, navštíviť kadernícky salón, užiť si kino či divadlo, zahrať si hokej alebo sa konečne vybrať na cesty. Niektorí z nás nevedia vydržať a nechajú sa nahovoriť na exotické zájazdy, čo cestovky zo zúfalstva vymýšľajú.

Všetci sa snažia vtesnať do rámca odporúčaných alebo povinných pravidiel. Respirátory, rúška, štíty – „papamobily“ okolo hlavy, rukavice, testy. Sú takí, čo už COVID-19 prekonali a aj takí, čo sú už zaočkovaní, tzv. očkovanci. Pravidlá sa ustavične menia, treba to sledovať a miera neistoty je vysoká. Cestovateľský pud je však silný. Ako hovorí môj priateľ Pedro: „Cestovanie je ako hnačka. Keď musíš, tak ideš.“

Aké sú súčasné možnosti krytia rizík, spojených s cestovaním v tejto pandemickej dobe? Pred rokom všetky poisťovne pripomínali, že poistná udalosť zapríčinená epidémiou a pandémiou je automaticky v cestovnom poistení vo výlukách. Napriek tomu sa už stali tragické prípady, napr. keď klient cestovnej kancelárie bol minulý rok v Egypte, cestovka ho poistila s vedomím, že covid je z krytia vylúčený. Z dovolenkára sa stal pacient v akútnom stave, bola nevyhnutná hospitalizácia v Hurghade s celkovými liečebnými nákladmi okolo 20 000 € a na dôvažok tento nešťastník zomrel. Viete si predstaviť tie náklady na prevoz telesných pozostatkov a namiesto poisťovne to všetko musia zariaďovať a platiť pozostalí? Taký prevoz nebožtíka z dovolenkovej destinácie je administratívne nesmierne náročný.

Od minulého roku sa niektoré poisťovne snažia získať zaistné krytie v cestovnom poistení na prípady spojené s covidom, mnohí to už majú zahrnuté, niektoré to majú vyriešené len čiastočne, napr. kryjú stornovacie poplatky, kedy príčinou zrušenia plánovanej cesty je infekcia COVID-19, nemajú však vyriešené prípady, keď človek ochorie až v zahraničí, v týchto prípadoch majú výluku. A niektoré naopak, preto sa snažíme odvážnym cestovateľom stavebnicovým spôsobom poskladať poistné krytie z viacerých produktov rôznych poisťovní.

Napr. riešime potápačov, čo sa vyberú na Maldivy, aby tam nastúpili na loď za účelom týždňového safari a už majú celoročnú kartu v poisťovni, ktorá im kryje potápanie ako rizikový šport, nekryje im však COVID-19. Takému klientovi doplníme krytie pandemic – liečebné náklady v súvislosti s COVID-19 v cieľovej krajine do 50 000 €, preplatenie pobytu v karanténe do 50 € na deň, najdlhšie však 14 dní a nakoniec je krytá spiatočná letenka do 750 €.

Treba si dať osobitný pozor aj na poistenie stornovacích poplatkov za zaplatené cestovné služby – letenku, ubytovanie v hoteli, šífkartu na už spomínanú safari loď a podobne. Toto je najlepšie uzavrieť v deň zaplatenia cestovnej služby buď samostatne alebo spolu s balíkom zvyšných rizík v cestovnom poistení.

Tu by som chcel upozorniť na konkrétne pravidlá jednotlivých poisťovní v prípade, že zaplatíte poistku neskôr ako cestovnú službu. Nastupujú tu čakacie doby alebo sú podmienky také, že na poistné krytie vám nárok nevznikne z dôvodu „nesprávneho načasovania“ uzavretia poistenia storna. Neviem to jednoduchšie vysvetliť, pretože naozaj každá poisťovňa má v tomto smere úplne iné pravidlá ako konkurencia. Jednoducho nám zavolajte a my vám poradíme a správne skombinujeme poistné krytie výberom vhodných produktov.

Riziko zrušenia cesty je vysoké nielen na strane cestovateľa – choroba, úraz, pozitívny test na COVID-19, ale aj na strane iných štátov, pretože pravidlá sa často menia. Keď napr. letecká spoločnosť zruší let, toto nejde na váš vrub, ale na úkor leteckej spoločnosti, ktorá by vás mala odškodniť alebo poskytnúť náhradné riešenie.

Ja osobne by som tiež veľmi rád cestoval, potápal sa a hral hokej, ale, medzi nami, nie som hrdina a z covidu mám strach, i keď oficiálne radšej tvrdím, že som zodpovedný. Preto pracujem z domu, čo najmenej chodím medzi ľudí, čakám na očkovanie a obliekam si každý deň iné tričko – jeden deň potápačské a na druhý deň hokejové, a takto to striedam.

A ako žijete vy? Dúfam, že ste zdraví a ak áno, nech to tak aj zostane. V každom prípade, dávajte si  pozor na seba a svojich blízkych.

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >