Chrumkavý útok na Wall Street

V posledných dňoch došlo  k senzácii na Wall Street (NYSE – burza v New Yorku), keď sa svorka 8 miliónov mileniánov, drobných investorov zorganizovaných na sociálnej sieti Reddit cez aplikáciu Robin Hood rozhodla vzoprieť zaužívaným praktikám veľkých hráčov staviť na pokles ceny akcií spoločnosti Gamestop, siete kamenných obchodov s videohrami a virtuálnou realitou, ktorá bola tesne pred bankrotom.

Niektoré hedgové fondy urobili chybu, keď stavili na pokles až 140 % emitovaných akcií Gamestop, toto si všimli organizátori masového nákupu. Uskutočnili tzv. short sqeeze, vyvolanie umelého dopytu, čím vyhnali cenu akcií predmetnej spoločnosti, čo malo za následok reakciu veľkých hráčov kupovať, aby predišli ešte väčším stratám, a to opäť vyhnalo cenu do závratnej výšky. Vznikla obrovská bublina s následkom významných strát veľkých fondov a mnoho drobných investorov zarobilo astronomické zisky.

Len 3 najväčšie fondy, ktoré sa chytili do tejto pasce, prišli minulý týždeň približne o 25 miliárd dolárov, pričom jeden z nich stratil 53 % svojho kapitálu. Na burze je to tak, že niekto vyhrá a niekto prehrá. Veľkí hráči doteraz veľmi neprehrávali, pretože pracujú s cudzími peniazmi a žijú z poplatkov.

Prečo práve Gamestop? Možno išlo o nostalgiu za príjemnými zážitkami z detstva, sprevádzané produktami nakupovanými v Gamestop. „Sme vo vojne. Vo vojne za prerozdelenie bohatstva.“, napísal jeden účastník útoku na Wall Street. Začali sa spomínať veľké slová ako je spravodlivosť, pomsta, sprisahanie, atď. Tým celá udalosť nadobudla punc akéhosi hrdinstva, úspešného a chrumkavého prekabátenia veľkých profesionálov. Faktom je, že mnohí účastníci nakupujúcej svorky rozprávkovo zbohatli, ale rovnako mnohí s najväčšou pravdepodobnosťou aj prerobia.

Odborníci vravia, že celkový dopad na kapitálový trh je zanedbateľný, na druhej strane je táto udalosť veľmi poučná pre „sofistikovaných“ investorov, ktorí odteraz budú okrem fundamentálnej a technickej analýzy pozorne sledovať aj fóra na sociálnych sieťach, aby korigovali svoje rozhodnutia s ohľadom na prípadné nové snahy miliónov mladých ľudí, čo majú zavreté školy a namiesto toho, aby sa doma nudili a zabíjali čas pri počítačových hrách, takýmto sympatickým spôsobom naberajú skúsenosti pri investovaní.

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >