Oplatí sa šoférovať opitý?

Pitie alkoholu pred jazdou na aute, na motorke alebo na bicykli má v našej krajine bohatú tradíciu. Podľa všetkého nepomáhajú vysoké pokuty, zadržané vodičské oprávnenia, ktoré putujú „do čistiarne“, dokonca dnes vedenie motorového vozidla s alkoholom v krvi nad 1 ‰ môže byť za určitých okolností ocenené nepodmienečným trestom odňatia slobody až na 2 roky.

Nedávno došlo k veľkej tragédii na Zochovej ulici v Bratislave, toto sa však zákonite muselo niekedy stať, ide o povestnú špičku ľadovca. Ten kto pije, sa dokonca štylizuje do role hrdinu a keď opitý šoféruje alebo havaruje, zaslúži si obdiv svojho okolia. Ide o akúsi zvrátenú spoločensko – kultúrnu dohodu. Ak sa pritom chceme na cestách vyblázniť a zahrať na chvíľu na „frajera,“ sú aj iné, bezpečnejšie formy. Pre fanúšikov rýchlej jazdy sú na výber rôzne zážitkové auto-moto darčeky.

Podľa čerstvého prieskumu Agentúry AKO pre Televíziu JOJ sa každý šiesty vodič motorového vozidla priznal, že aspoň jedenkrát v živote šoféroval pod vplyvom alkoholu. Po tejto omračujúcej informácii sa normálne bojím vychádzať z domu na ulicu.

Keď minister financií vyslovil názor, že by mala polícia po prichytení opilca za volantom skonfiškovať auto, vysmiali ho. Nemá to z vlastnej hlavy, takto to funguje niekde v zahraničí. Ja by som povedal, že keď odhalia vodiča s alkoholom, mali by mu vziať auto a dať ho okamžite zošrotovať. A toto by malo platiť aj vtedy, keď jazdí bez povinného zmluvného poistenia zodpovednosti. Zákon by mohol ošetriť, že výška pokuty je stanovená na úrovni hodnoty vozidla. Keby jazdil na cudzom aute, nech si potom majiteľ u neho uplatňuje náhradu škody. Spravodlivosť by bola v tom, že chudobnejší motorista s alkoholom alebo bez PZP by prišiel o malé staršie lacné auto, ale bohatší človek trebárs aj o PORSCHE.  

Koľko nehôd zapríčinia opilci?

Takmer každá ôsma dopravná nehoda bola v minulom roku zavinená vinníkom pod vplyvom alkoholu.

Dopravné nehody zavinené alkoholom v roku 2021
Zdroj: Ministerstvo vnútra Slovesnkej republiky

Keď je vodič opitý a prejde z bodu A do bodu B bez nehody a ani ho nezastaví polícia, aby mu dala fúkať, zrejme mu to prejde. Horšie je, keď havaruje, rozbije auto alebo poškodí zvodidlá, oplotenie alebo nedajbože pri dopravnej nehode spôsobí ujmu na zdraví alebo smrť inému, prípadne spolujazdcom, potom má problém. Toto sa môže posúdiť ako úmyselný trestný čin. A čo na to hovoria poisťovne?

Poisťovňa zamietne poistné plnenie z havarijného poistenia vozidla, šoférovaného opilcom. Nepreplatí ani prípadné nároky z jeho úrazového poistenia, pri ktorom fungujú na alkohol a drogy jednoznačné výluky. Výrazne krátené môže byť aj poistné plnenie zo životného poistenia. A ako je to s povinným zmluvným poistením? Poisťovňa vyplatí poškodeným poistné plnenie a ihneď uplatní postih – regres voči vinníkovi. A teraz to začne byť zaujímavé, rozoberme si, aké prípady sa môžu stať.

Opitý vodič a majiteľ vozidla je občan

Ak je majiteľom, držiteľom a zároveň vodičom opitý občan ako súkromná osoba, škodu musí v plnej miere nahradiť poisťovni. V prípade, že si požičia auto od brata alebo hoci aj kamaráta a opitý havaruje, zodpovedný je podľa zákona vodič motorového vozidla a od neho si bude poisťovňa vymáhať škodu, hoci mu vozidlo nepatrí.

Opitý zamestnanec za volantom

Občiansky zákonník hovorí, že za škodu, ktorú spôsobí zamestnanec, zodpovedá zamestnávateľ. Akokoľvek nám to môže pripadať nespravodlivé, ak škodu motorovým vozidlom spôsobí opitý zamestnanec počas výkonu práce, poisťovňa vyplatí poškodeným osobám poistné plnenie, a toto bude v plnej miere žiadať od jeho zamestnávateľa. Preto zamestnávateľ by si mal dobre rozmyslieť a zvážiť, koho zamestnáva a komu zverí služobné motorové vozidlo.

Otázkou zostáva, od koho bude poisťovňa vymáhať vyplatené poistné plnenie z PZP v prípade, že zamestnanec má nárok používať motorové vozidlo aj na súkromné účely a opitý cestou z oslavy zrazí niekoho na priechode pre chodcov. Z toho by sa mohol zamestnávateľ vykrútiť a vinu preniesť na zamestnanca. Podobné je použitie motorového vozidla zamestnávateľa bez jeho súhlasu, toto by sa posudzovalo ako čierna jazda a pravdepodobne by plnenie vymáhala poisťovňa od opitého vodiča.

Regres voči dedičom opitého vodiča

Predstavte si, že opitý vodič spôsobí dopravnú nehodu, niekoľko ľudí zraní alebo usmrtí, spôsobí škody na majetku a sám pri tom zahynie buď na mieste alebo neskôr podľahne ťažkým zraneniam v nemocnici alebo neskôr umrie z inej príčiny. Poisťovňa škodcu, čiže opitého vodiča všetkých odškodní a začne uplatňovať postih – regresný nárok na náhradu škody voči vinníkovi. Ak tento vinník už nežije, nemá poisťovňa voči komu uplatniť postih. Ak stihne poisťovňa uplatniť postih ešte počas života vinníka a následne tento zomrie, vznikne dlh ako každý iný, ktorý vstupuje do dedičského konania. Ak bude výška škody, prenesená do dedičského konania veľmi vysoká, resp. vysoko prevyšujúca majetok po nebožtíkovi, majú dedičia jedinú možnosť ako sa zbaviť problému, a to odmietnuť dedenie. Inak budú musieť tento dlh znášať. Nikto nechce zdediť dlhy.

Záver

Ako vidno, šoférovať pod vplyvom alkoholu sa rozhodne neoplatí. Prináša väčšiu pravdepodobnosť dopravnej nehody, môže spôsobiť veľa nešťastia, zmrzačenie alebo smrť nevinných ľudí a nakoniec môže vyjsť poriadne draho. Máme to vo vlastných rukách. Keď už si vypijem, auto nechám odstavené, zabezpečím si triezveho šoféra alebo zavolám taxík. Aby som kvôli jednému – dvom pohárikom neprevrátil život naruby sebe a mojim blízkym alebo aj cudzím ľuďom.  

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >