Poistenie utečencov

Pred niekoľkými dňami začal nový Hitler z Kremľa pokus o 3. svetovú vojnu. Zaútočil na susednú Ukrajinu a spôsobil utrpenie miliónom ľudí. Na slovensko – ukrajinskej hranici sa dejú predtým nevídané veci. Ľudia utekajú pred vojnou s cieľom zachrániť si holý život. Ženy a deti, vysilení čakaním v mraze a vystrašení prechádzajú do bezpečia väčšinou na vlastných nohách, niektorí aj autom. Ľudia u nás sa opäť zjednotili a vyjadrujú neuveriteľnú solidaritu a súcit so susedmi. Chodia pomáhať ako dobrovoľníci, nosia dary v podobe najpotrebnejších vecí, varia čaj, ponúkajú odvoz aj ubytovanie.

Dnes sme dostali z Ministerstva dopravy SR upozornenie na potrebu „zriadenia mobilných miest pre uzatvorenie PZP“. Vraj prichádza veľa utečencov na motorových vozidlách, ktoré nemajú uzavreté povinné zmluvné poistenie motorového vozidla (PZP).

Hneď sme aj odpísali pani úradníčke z ministerstva, že ich snaha je možno úprimná, ale úplne zmätočná. Povinné zmluvné poistenie zodpovednosti motorového vozidla nemôže žiadna poisťovňa ani poisťovací agent na Slovensku uzavrieť vozidlu s cudzím evidenčným číslom. Motorové vozidlo sa má poisťovať v krajine registrácie.

Ak pôjde o vozidlo s ukrajinskou značkou, taký prevádzkovateľ / majiteľ si má uzavrieť PZP na Ukrajine, ktorá je riadnym členom Kancelárie zelenej karty a rovnako je tam poistenie povinné ako u nás. Ak to neurobil, mali by z ministerstva skôr vyzývať ukrajinské poisťovne, ukrajinských maklérov a poisťovacích agentov, aby si zriadili predajné miesta na ukrajinskej strane hranice.

Ak vozidlo pochádza z krajiny, ktorá nie je členom kancelárie zelenej karty, napr. z Kazachstanu alebo zo Sýrie, je vodič povinný dojednať pri vstupe na územie Slovenska hraničné poistenie podľa § 16 zákona o PZP, ktoré ale poisťovne ani agenti neponúkajú, toto si musí zaplatiť priamo na štátnej hranici, peniaze inkasuje Slovenská kancelária poistiteľov. Toto sa samozrejme týka aj vodiča, ktorý je z Ukrajiny a nevie sa preukázať zelenou kartou, čiže doma si nesplnil povinnosť uzavretia PZP. Hraničné poistenie musí byť zaplatené na celú dobu pobytu vozidla na území Slovenskej republiky, najmenej však na 15 dní.

Mnohí utečenci z Ukrajiny a aj iní štátni príslušníci k nám utekajú s rôznymi chorobami a aj ako pozitívni na COVID-19, pričom väčšinou nie sú zaočkovaní. Objavil sa už aj prípad, keď priamo z hranice brala sanitka mladú mamičku do nemocnice rodiť. Štátni predstavitelia rýchlo zareagovali a tvrdia, že sa postarajú o zdravotné poistenie utečencov a náklady na zdravotné poistenie bude uhradené z verejných zdrojov.

Ide o výnimočnú situáciu, keď ľudia utekajú pred vojnou a je skvelé, že im pomáhame. Za štandardných podmienok prišelci z tretích krajín (mimo Európskej únie) nemajú európsky preukaz zdravotného poistenia, preto ich cesta k zdravotnému poisteniu vedie cez 3 možnosti. Buď si uzavreli pred cestou komerčné cestovné poistenie v niektorej ukrajinskej poisťovni alebo si môžu na Slovensku uzavrieť tzv. zdravotné poistenie pre cudzincov. Treťou možnosťou je, samozrejme neskôr po spamätaní sa z traumy a po zotavení zo strastiplnej cesty, zamestnať sa alebo otvoriť si slovenskú živnosť, kde je automaticky povinné verejné zdravotné poistenie v niektorej z 3 slovenských zdravotných poisťovní. Slovenské pracovné portály totiž tiež rýchlo zareagovali na vzniknutú situáciu a snažia sa pomôcť zverejňovaním pracovných ponúk vhodných pre občanov Ukrajiny.

Tak len toľko som chcel vysvetliť o poistení utečencov. Všetci si prajeme, aby toto šialenstvo čím skôr skončilo a aby sa naši susedia mohli čím skôr vrátiť domov, keď budú chcieť a bude to pre nich bezpečné.

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >