Ako si efektívne nasporiť na dôchodok

Uznávam, že názov článku je trochu klišovitý, ale k jeho napísaniu ma motivoval úprimný záujem podeliť sa o moje dlhoročné skúsenosti, ako aj nové poznatky.

Nespoliehajte sa na štát!

Súčasný systém štátom riadeného dôchodkového zabezpečenia stojí na 3 pilieroch:

  • 1. pilier – dôchodkové poistenie v Sociálnej poisťovni je nazývané aj priebežný pilier, pretože každý mesiac sa vyberú peniaze na povinných dôchodkových odvodoch od pracujúcich, ktoré sa ihneď použijú na výplaty dôchodcom, pričom zhruba 30 % peňazí chýba. Hovoríme o schodku – deficite fondu dôchodkového poistenia. Tento schodok vzniká z dôvodu demografického vývoja, pretože počet dôchodcov sa ustavične zvyšuje na úkor počtu aktívne pracujúcich ľudí. Tieto chýbajúce peniaze musí Sociálna poisťovňa, resp. vláda doplniť z iných fondov sociálneho zabezpečenia (fond invalidného poistenia, fond nezamestnanosti, atď.), ktoré sú prebytkové, a tiež zo štátneho rozpočtu. Zaplatia to teda daňoví poplatníci, čiže my všetci.
  • 2. pilier – starobné dôchodkové sporenie, nazýva sa kapitalizačný pilier, pretože každý účastník, ktorý sa rozhodol do neho vstúpiť, si tvorí skutočný majetok z časti povinných odvodov, tieto peniaze sa investujú na kapitálovom trhu prostredníctvom dôchodkových správcovských spoločností. Približne 1,8 milióna účastníkov tohto systému má už dôchodkové úspory vo výške viac ako 15 miliárd EUR. Vo svojej podstate ide o skvelý koncept, ale bohužiaľ, je tu silné politické riziko. Za Ficových vlád, vrátane aktuálnej vlády, bol 2. pilier vystavovaný mnohým škodlivým zásahom. Spolu štyrikrát bol otvorený, keď boli ľudia lživými kampaňami vyháňaní z 2. piliera, znižoval sa percentuálny príspevok a v roku 2013 boli všetci ľudia zo zákona preradení do dlhopisových fondov, čím Fico ožobráčil budúcich dôchodcov o cca 8 miliárd EUR. Zatiaľ ho nezrušili, ale aj to hrozí.
  • 3. pilier – ide o dobrovoľný pilier dôchodkového zabezpečenia, nazývaný doplnkové dôchodkové sporenie. Je to výhodné najmä pre zamestnancov, ktorým zamestnávateľ prispieva na dôchodok. Štát zvýhodňuje zamestnanca, ktorý si môže odrátať z daňového základu príspevky vo výške do 180 € ročne, zamestnávateľ má príspevky oslobodené od dane a odvodu do Sociálnej poisťovne. Opäť treba konštatovať, že je tu silné politické riziko. Keď sa vládna garnitúra rozhodne, že nebude 3. pilier podporovať, celé to stratí zmysel.

Poistenie so sporením

Kedysi sa najviac ľudia poisťovali prostredníctvom kapitálového životného poistenia, pretože poisťovňa im na dlhé roky garantovala slušné zhodnotenie rezervy, napr. 4 % ročne, a okrem toho priznávala aj podiel na prebytku (zisk), čo napr. v roku 1998 vytvorilo zhodnotenie vyše 20 %. Dnes už je toto nereálne, veď vidíte, čo sa deje s peniazmi. Preto poisťovne úplne opustili kapitálové životné poistenie a postupne sa preorientovali na investičné životné poistenie, ktoré je akousi kombináciou životného poistenia a dlhodobého investovania do podielových fondov. Myšlienka to nie je zlá, problém je v tom, že náklady poisťovne, vyjadrené v poplatkoch pre klienta sú také obrovské, že o výhodnej investícii nemôže byť ani reči. Keď sa chcete poistiť, radšej si žiadajte rizikové životné poistenie, čiže bez sporenia.

Slováci investujú do nehnuteľností

Takmer každý na Slovensku chce investovať do vlastného bývania. Má to svoje antropologické aj ekonomické príčiny. Každý túži po svojom vlastnom bývaní, hypotéky boli donedávna lacné a dane z nehnuteľnosti sú zatiaľ smiešne nízke.

 Iné je, keď kúpu nehnuteľnosti beriete ako investíciu. Okrem nesporných výhod ako je zhodnocovanie pri inflácii, treba brať do úvahy aj kopu praktických prekážok. Napr. po kúpe bytu „na kšeft“ nemusíte dlhšie nájsť nájomníka. Nájomník nemusí dobre platiť. S údržbou nehnuteľnosti sú spojené náklady a starosti. Okrem toho likvidita pri takej investícii je dosť problematická. Keď budete chcieť nehnuteľnosť predať, musíte si počkať niekedy aj mesiace na záujemcu. Príjmy z prenájmu musíte zdaňovať. Na druhej strane, ak byt alebo dom výhodne kúpite a po viac ako 5 rokoch predáte so ziskom, neplatíte z takého príjmu daň.

Podielové fondy a akcie

Dospel som k poznaniu, že za určitých okolností dlhodobé pravidelné investovanie na kapitálovom trhu môže s veľkou mierou istoty zabezpečiť aj laickému investorovi slušný dôchodok. Nemusíte byť investičný guru, aby ste na penzii nechodili o žobráckej palici. K tomu však treba dodržať niekoľko zásad.

  • Keď vaša banka zistí, že máte na bežnom účte slušný zostatok a ponúkne vám „svoje“ podielové fondy, ignorujte to a utekajte preč. Ich biznis je založený na vysokých poplatkoch, ktoré zabijú každú investíciu, pričom tam nie je žiadna pridaná hodnota. A to platí aj pre privátne bankovníctvo.
  • Dajte si pozor na sprostredkovateľov z rôznych pyramídových firiem (MLM), ktorí vám ponúkajú zaručené zbohatnutie. Uvedomte si, že väčšinou ide o nekompetentných ľudí, ktorí chcú len predať produkt a províziami nakŕmiť celú štruktúru obchodníkov.
  • Nájdite si priamo obchodníka s cennými papiermi, najlepšie s dobrou online aplikáciou, aby ste mohli investovať sám / sama kedykoľvek a z pohodlia obývačky.
  • Nikdy by ste nemali investovať do niečoho, čomu nerozumiete, preto sa musíte vzdelávať. Obyčajne obchodníci s cennými papiermi majú kvalitné bezplatné vzdelávacie videá pre začiatočníkov aj pre pokročilých.
  • Nehrajte sa na Warrena Buffeta, nevymýšľajte a nešpekulujte, pretože v takom prípade vás trh určite porazí a prerobíte. Zo začiatku nekupujte jednotlivé akcie, ani rôzne deriváty, ani neobchodujte nakrátko. Jednoducho nerobte trading, to patrí profesionálom.
  • Povedzte si, akú sumu mesačne môžem pohodlne odložiť a poslať na svoj investičný účet. Nezáleží na tom, či je to 100 €, 200 €, 500 € alebo 1 000 €, len nech je to pravidelne.
  • Ak máte pred dôchodkom desiatky rokov, môžete využiť vašu najmocnejšiu zbraň – dlhý investičný horizont.
  • Vytypujte si zo začiatku niekoľko podielových fondov, kam budete investovať. Najlepšie je zo začiatku investovať do celého trhu – tzv. indexu, nekupovať jednotlivé akcie, aby ste rozložili riziko.
  • Vyberajte radšej etf fondy, pretože majú zanedbateľné poplatky oproti aktívne riadeným fondom a sú spravidla dlhodobo výnosnejšie.
  • Kupujte svetové indexy alebo americké indexy, prípadne iné etf, ktoré majú označenie accumulative, to znamená, že sa výnosy priebežne nevyplácajú, ale reinvestujú. Aktuálne sa 60 % aktív na kapitálových trhoch nachádza v USA. Príklady fondov:
    SXR8.DE … etf spravovaný na Frankfurtskej burze, vyjadruje index S&P 500 (500 najlepších spoločností na newyorskej burze), má hodnotu 84,85 miliardy EUR. Priemerná výkonnosť za posledných 10 rokov 12 % ročne
    UST.FR … etf je na burze v Paríži, vyjadruje index NASDAQ (100 najlepších technologických spoločností na burze v New Yorku), aktuálna hodnota 2,53 mld. EUR, priemerný výnos za posledných 10 rokov 21 % ročne
    EUNL.DE … svetový etf je zameraný na akcie vybraných spoločností z ekonomicky rozvinutých krajín. Fond má aktuálnu hodnotu 74,67 mld. EUR a výkonnosť za posledných 10 rokov približne 9 % ročne.
    DAXEX.DE … etf vyjadruje index DAX, čo je 40 najobchodovanejších akciových titulov na nemeckej burze vo Frankfurte, priemerný výnos za posledných 10 rokov je 5,69 % ročne.
    SXRW.DE … etf sleduje index FTSE 100, čo sú akcie 100 najväčších spoločností na trhu Veľkej Británie. Má veľkosť 2,28 mld. EUR a za posledných 10 rokov dosahuje výkonnosť 5,73 % ročne.

Upozorňujem, že vyššie uvedené informácie nemožno brať ako investičné rady a odporúčania, každý obchoduje na vlastný účet a vlastné riziko.

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >