Ako si René Grajciar vybagroval problém

Reného Grajciara práve vyhodili z práce, lebo stavebná firma, pre ktorú robil, skrachovala. Pracoval pri výstavbe diaľnice a zamestnávateľovi nezaplatili. René je bagrista, už popri robote si vybudoval doma aj v okolitých dedinách dobré meno, pravidelne ho volajú na fušky. Rozhodol sa preto firemný bager odkúpiť za zostatkovú cenu a hoci je na nezamestnaneckej podpore, bude vo fuškách pokračovať. Ľudia, čo si ho objednávajú, nepreverujú či má živnosť, počúvajú len odporúčania od svojich susedov a kamarátov. René berie podporu a zároveň pracuje načierno. Takto mu to vyhovuje. Veď kto by chcel dobrovoľne platiť štátu vysoké odvody, keď za to nič nedostáva. To je ako keby hádzal peniaze do studne. Fušky predsa robil aj jeho otec, jeho strýko a starý otec. Nikdy si ťažkú hlavu z úradov nerobili.

Bager má dosť veľkú hodnotu, hoci ho dostal takmer zadarmo, preto sa rozhodol, že si ho poistí. Predstavte si, poisťovne sa s ním nepochopiteľne odmietajú rozprávať, ako keby nechceli jeho peniaze. Všetci mu vravia, že si musí založiť živnosť. Niektorí agenti poisťovní mu spomínali aj akési poistenie zodpovednosti. Tomu ani nerozumel, načo by mu to bolo dobré, veď doteraz nikdy žiadnu škodu nespôsobil, to bude určite nejaké huncútstvo. Poisťovniam aj tak neverí.

Jedného dňa si ho zavolá pani Anastázia Kačková zo susednej obce, aby jej prišiel vykopať kanalizačnú prípojku. René sa dostaví s bagrom v dohodnutom čase, má povesť slušného, dochvíľneho a spoľahlivého majstra. Len čo piaty raz zahrabe do zeme, presekne akýsi kábel. Nevie, o čo ide, v plánoch domu, čo mu pani domáca poskytla, sa nič také nenachádza. To bude určite niečo staré a nefunkčné. Čerta starého!

Práve presekol optický kábel, čo spája so svetom internetu neďaleký priemyselný park, ktorý tu nedávno vznikol. Sú tu zahraničné firmy – americký výrobca poťahov do automobilov, pobočka nemeckej spoločnosti špecializujúcej sa na hydrauliku, niekoľko veľkoskladov a logistických centier. Firmy produkujú zisky v desiatkach tisíc eur denne.

Telekomunikačná spoločnosť rýchlo zistí, kde sa stala chyba. Po rozhovore s pani Stázkou identifikujú aj vinníka nehody. Ide o vecnú škodu s predpokladanou výškou do 1 000 €. Musia opatrne vyhrabať zeminu okolo poškodeného kábla, musí prísť majster, ktorý opraví a spojí poškodené časti, musia všetko otestovať a odovzdať. Dodávka internetového pripojenia je pre postihnuté firmy životne dôležitá, niektoré musia obmedziť alebo úplne odstaviť prevádzku na niekoľko hodín alebo dokonca dní, kým sa nevykoná oprava. Po obnovení pripojenia začnú počítať škody a dôsledne ich vymáhajú spolu so zmluvnými pokutami od telekomunikačnej spoločnosti podľa dohodnutých obchodných podmienok.

Právnici telekomunikácií prenášajú škodu – regresný nárok na konkrétneho vinníka, škoda sa postupne vyšplhá na 47 000 €. René v tom lieta až po uši. Naviac si niekto zo zúčastnených všimne, že bagruje bez živnostenského oprávnenia a oznámi to polícii. „Ale veď ja len pomáham susede“, argumentuje René. Vyšetrovaním sa zistí, že René bagruje pravidelne, ide teda o sústavnú činnosť, ergo neoprávnené podnikanie.

René Grajciar nielenže musí nahradiť škodu, okrem toho je obvinený z trestného činu neoprávneného podnikania podľa § 251 Trestného zákona. Zároveň mu prišijú aj súvisiace trestné činy, konkrétne trestný čin krátenia daní a poistného podľa § 276 Trestného zákona, prípadne poškodzovanie spotrebiteľa podľa § 269 Trestného zákona. Žiadne potvrdenky ani faktúry nemohol vystaviť, pretože nemá firmu, preto ani záruku nemôže poskytnúť. Naviac mu skočí na krk úrad práce. Ako to, že zarábal, keď bral podporu v nezamestnanosti?

Prípad má dohru na súde, pretože René Grajciar odmieta škodu nahradiť a ani ju nemá z čoho zaplatiť. Exekútor mu siaha na majetok, vezme mu auto, bager a pred pár rokmi postavený nový dom je speňažený, výťažok prepadne v prospech poškodených. Vznikajú mu dodatočné náklady na advokátov a súdne trovy. René je rád, že na súde vyviazne s podmienečným trestom odňatia slobody na 2 roky, a to vzhľadom na jeho doterajšiu bezúhonnosť. Veď ide o slušného bagristu, čo len ochotne pomáhal ľuďom.

Keby si René Grajciar založil živnosť, pracoval by legálne, nikto by ho nemohol obviniť z neoprávneného podnikania, poškodzovania spotrebiteľa alebo krátenia daní a poistného. Mohol by si poistiť bager, ale aj zodpovednosť za škodu. Škodu spôsobenú preseknutím kábla a následný ušlý zisk poškodených firiem by za neho zaplatila poisťovňa. Keby ho niekto aj nespravodlivo obvinil zo spôsobenia škody, poisťovňa by sa ho snažila vyviniť. Nuž, keby…

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >