Novoročné predsavzatia Reného Grajciara

René Grajciar je poctivo pracujúci a slušne zarábajúci zamestnanec – operátor CNC obrábacieho stroja v menšom podniku na strednom Slovensku. Je otcom mladej šťastnej slovenskej rodiny, zobrali si s manželkou hypotéku na menší starý rodinný domček na dedine, ktorý si sám zrekonštruoval. Minulý rok zažil niekoľko nepríjemných situácií, hoci jeho sa priamo fyzicky nedotkli, ale je trochu poverčivý, preto ich považuje za znamenia, akési varovania odkiaľsi zhora.

René bol svedkom vážnej dopravnej nehody, pri ktorej umreli 2 ľudia a 1 človek sa ťažko zranil. Vozidlo dostalo šmyk na zľadovatelej vozovke a vletelo do protismeru. Po čase sa dozvedel, že majiteľ auta jazdil na nadmerne ojazdených pneumatikách – mali 6 rokov a boli zodraté. Majiteľ akosi „zabudol“ zaplatiť za povinné zmluvné poistenie motorového vozidla a požičal bratovi auto, ktorý s ním spôsobil haváriu. Vodič – brat majiteľa našťastie prežil bez vážneho zranenia, škody spôsobené iným účastníkom nehody boli však značné, nepripútané telá lietali skrze okná von ako handrové bábiky. Potom sa náramne čudoval, že musí zaplatiť celú škodu nielen na majetku, ale aj na zdraví a usmrtení obetí dopravnej nehody – liečebné náklady spojené s hospitalizáciou, operáciami a rekonvalescenciou, nemocenské dávky, pohrebné náklady, invalidný dôchodok. A hrozí mu aj vymáhanie odškodného za nemajetkovú ujmu.

Susedov dom oproti domu Grajciarovcov zhorel do tla. Došlo k skratu elektrického vedenia alebo iskra preskočila z nevymeteného komína? To sa už možno nedozvieme, René sám zistil požiar v utorok dopoludnia okolo 10:00, keď všetci ľudia boli v práci a deti v škole. René mal vtedy chrípku, tak sa doma potil. Zazrel plamene, šľahajúce zo strechy oproti a ihneď volal hasičov a zalarmoval aj susedov. Napriek pomerne rýchlemu zásahu sa požiar v dome nepodarilo dostať pod kontrolu, hasiči dohášali nakoniec už len ruiny. Všetci boli radi, že sa oheň nerozšíril aj na susedné domy. René mal cez okno dobrý výhľad, v priebehu niekoľkých hodín budova akoby zmizla.

A do tretice videl na lyžiarskom svahu v Rakúsku kolíziu svojho synovca na snowboarde so staršou pani na lyžiach. Pani odviezol vrtuľník s podozrením na zlomeninu panvovej kosti, hrozí žaloba na vysokú sumu, pani si chce súdne vymáhať škodu.

Nuž, okrem toho tu boli už len drobnosti – od prevrhnutého sviatočného svietnika sa doma v obývačke na Štedrý večer chytila záclona, keď sa deti naháňali okolo stromčeka, to sa však hneď podarilo uhasiť. Renému na Silvestra cestou na chatu vbehla pod kolesá čierna mačka, už jej zostalo len 6 životov.

Na chate v kruhu najbližších René Grajciar rozmýšľa nad svojim životom, bilancuje a plánuje rok nasledujúci. Prestať fajčiť, piť alkohol alebo prečítať 100 kníh za rok je klišé, a naviac toto už má dávno za sebou. Rozhodol sa zaoberať zvýšením bezpečnosti vo svojom živote. Ide o veci, ktoré s minimálnymi nákladmi a úsilím zvládne naozaj každý. Pri orosenom pohári kvalitného prívlastkového vína sústredene píše zoznam novoročných predsavzatí.

  • Zavolám domov kominára. Okrem dôležitej služby mi prinesie aj šťastie.
  • Dám si urobiť revíziu elektrických zariadení v dome, vrátane bleskozvodov.
  • Kúpim si 2 hasiace prístroje – jeden do auta a druhý domov. Každý rok si ich dám potom skontrolovať firmou, zaoberajúcou sa protipožiarnou ochranou.
  • Starostlivosť o pneumatiky na aute zverím do rúk profesionálov, už si ich nebudem vymieňať sám a budem dbať na to, aby boli vždy najviac 4 roky staré a pravidelne každý mesiac pôjdem do pneuservisu, nech mi skontrolujú tlak v pneumatikách a nech mi poradia na výmenu vhodné gumy pre moje vozidlo.
  • Prihlásim sa na 1-dňový kurz školy šmyku, kde ma v bezpečnom prostredí naučia zvládať inak nebezpečné situácie.
  • Nechám skontrolovať technický stav môjho vozidla, najmä brzdy, riadenie, geometriu, atď. – podľa odporúčania výrobcom.
  • Keď v zime sneží alebo je hmla, či poľadovica a nemusím cestovať autom, radšej necestujem. Ak musím, skúsim radšej vlak.
  • Odteraz si všetci členovia posádky môjho vozidla najskôr musia zapnúť bezpečnostný pás, inak ani nenaštartujem auto.
  • Kúpim všetkým členom rodiny odevy alebo doplnky s výraznými reflexnými prvkami, čo je dôležité najmä večer pri chôdzi po neosvetlenej krajnici alebo pri jazde na bicykli.
  • Pri lyžovačke dbám na to, aby všetci rodinní príslušníci mali prilby a správne nastavené viazanie. Nebudeme preceňovať svoje sily.
  • Skontrolujem si a dám prehodnotiť poistné zmluvy PZP, havarijné poistenie auta, poistenia domu, domácnostizodpovednosti. Stanovím si systém, ktorý zabráni, aby som bol v omeškaní s platením poistného – trvalý príkaz v banke, súhlas s inkasom, a podobne.

René nechce byť paranoidný, ale zodpovedný. Nechce žiť s pocitom, že riziká striehnu za každým rohom a on musí stále na ne myslieť. Chce len v rozumnej miere a za primerané peniaze prevenciu a minimalizovanie nebezpečenstva začleniť do svojho života. Nemusí v tom byť sám, môže sa poradiť s profesionálmi – revíznym technikom, hasičom, autoopravovňou, predavačom, poisťovacím agentom.

Možno René prostredníctvom tohto textu inšpiruje aj vás. Je nový rok. Zamyslite sa! Možno sa vyhnete nešťastiu. A možno sa aj inak nič zlé nestane. Zvoľte si ako uznáte za vhodné.

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >