Prešovská tragédia – nároky poškodených

Všetci s otvorenými ústami a so zatajeným dychom sledujeme tragédiu v Prešove. Zo zatiaľ neznámeho dôvodu vybuchol plyn v 12-poschodovom panelovom bytovom dome na Mukačevskej ulici číslo 7. Požiar následkom výbuchu zasiahol horné poschodia, čo sa nesmierne ťažko hasí a zrútilo sa schodisko v celej budove, čím zoznam obetí bohužiaľ dosiahol 8 ľudí. Tí, ktorí stihli ujsť alebo neboli doma, mali obrovské šťastie. Zároveň boli evakuovaní aj obyvatelia susedných bytových domov, niektorým tlaková vlna vybila okná.

Ihneď po zverejnení tragédie sa zdvihla obrovská vlna solidarity spoluobčanov nielen z Prešova, ale na celom Slovensku, a aj v zahraničí. Ľudia posielajú peniaze, nosia jedlo a šatstvo, mnohí ponúkajú ubytovanie. Tento príval spolupatričnosti a skutočnej pomoci je naozaj dojímavý a v duchu práve prebiehajúcich prevratných spoločenských zmien je prísľubom do budúcnosti, že Slovensko definitívne zakotví medzi civilizovanými a kultúrnymi krajinami. Azda z nás budú lepší ľudia ako v minulosti.

V ideálnom svete by všetci poškodení obyvatelia zničeného bytového domu mali mať uzavreté poistenie bytupoistenie domácnosti. Vychádzam z celoslovenských štatistík, preto predpokladám, že poistených bola len zhruba polovica. Áno, finančná pomoc zo zbierok a priama materiálna pomoc je namieste v prípade obetí, ktoré nemali žiadnu poistku. Takí ľudia prišli o všetko a sú odkázaní na milodary.

Povedzme si však niečo o rodinke, ktorá si normálne platí poistenie bytu ako nehnuteľnosti a poistenie domácnosti, čiže hnuteľných vecí tvoriacich zariadenie bytu. V obrovskom strese a pre väčšinu ľudí nepredstaviteľnej životnej situácii, keď si obyvatelia zachraňujú holé životy, samozrejme nemyslia na to, ako sú poistení, je im to v týchto ťažkých chvíľach ukradnuté.

Keď sa čo i len trochu spamätajú, bolo by užitočné si spomenúť na to, že sú poistení, pretože ak má občan dobrú poistku, veľa nárokovateľnej pomoci môže prísť z jeho poisťovne. Zdôrazňujem, že všetko závisí od konkrétnej poistnej zmluvy, jej parametrov a poistných podmienok. Tu je niekoľko rád a tipov.

  • Zavolajte čím skôr asistenčnú službu – infolinku vašej poisťovne, oznámte poistnú udalosť a opýtajte sa, na čo presne máte nárok.
  • Zároveň volajte svojmu poisťovaciemu agentovi (dnes sa to nazýva finančný agent) a poproste ho, aby vám priniesol alebo poslal poistnú zmluvu, pretože váš originál zostal v zhorenom byte. Dobrý poisťovací agent dokáže veľa vybaviť.
  • Poisťovňa vám zabezpečí a preplatí náhradné ubytovanie, nemusíte teda s rodinou bývať v školskej telocvični alebo sa nasťahovať k príbuzným ako nepoistení ľudia, ale môžete sa ubytovať v hoteli alebo v prenajatom byte. Poisťovňa zabezpečí aj dopravu do náhradného ubytovania.
  • Stráženie nezabezpečenej domácnosti môže zabezpečiť a preplatiť poisťovňa.
  • Prepravu a uskladnenie nábytku a ostatného zariadenia bytu v neobývateľnej a nezabezpečenej domácnosti tiež zariadi a preplatí poisťovňa.
  • Ak vám tlaková vlna vybila okná, poisťovňa vám zabezpečí a preplatí sklenára, rovnako aj iných remeselníkov – inštalatéra, elektrikára, kúrenára a podobne.
  • Zničenie bytu hasiacou vodou sa berie ako požiar, aj keď priamo vo vašom byte oheň nevyčíňal. Preto škodu je potrebné si uplatňovať z majetkového poistenia – poistenie bytu alebo poistenie domácnosti, nie vymáhať ju od hasičov.
  • Ak došlo k čiastkovej škode, poisťovňa plní v nových cenách, preplatí vám náklady na opravu alebo znovuobstaranie poškodených alebo zničených vecí. V prípade totálnej škody sa väčšinou plní v časových cenách, zohľadňuje sa amortizácia vecí a najviac vám vyplatia poistnú sumu uvedenú v poistnej zmluve.
  • Ak ste zranený(á) a máte moderné životné poistenie alebo úrazové poistenie s asistenčnými službami, máte nárok na konzultácie s psychoterapeutom, dovezú vám lieky, odvezú vás na lekárske vyšetrenie, poupratujú domácnosť, vyberú poštovú schránku, zabezpečia nákup základných potravín a hygienických potrieb, postarajú sa o deti, vyvenčia psa alebo mačku, atď.

Ak bol poistený celý bytový dom a došlo k totálnej škode, mali by ste mať nárok na pomernú časť poistného plnenia. Podľa predbežných informácií sa však ukazuje, že zrejme boli hrubo porušené požiarne predpisy a v takom prípade môže poisťovňa poistné plnenie primerane krátiť alebo odmietnuť. Potom si škodu vymáhajte od toho, kto zavinil, že predpisy neboli dodržané.

Tragédia ako v Prešove sa môže stať každému z nás. Odporúčam preto pozrieť sa do svojej poistnej zmluvy domu, bytu alebo domácnosti, či ste dostatočne krytí. Ak máte poistnú zmluvu staršiu ako 5 rokov, rozhodne odporúčam ju prehodnotiť. V posledných rokoch sa poisťovne veľmi snažia tento typ poistenia vylepšovať.

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >