Zmena poistenia domácnosti

Poistenie súkromného majetku a zodpovednosti má na Slovensku len každá druhá domácnosť. Pritom každý deň riešia hasiči 25 požiarov. Zo všetkých majetkových škôd zhruba polovica súvisí s prasknutým vodovodným potrubím alebo ventilom. Okrem toho do domov udierajú blesky, strechu zvykne odtrhnúť víchrica, ešte stále je na Slovensku dosť zlodejov a vandalov. Škody sa teda stávajú z dôvodu živelnej udalosti alebo ich spôsobuje ľudská činnosť.

Ešte pred 10 až 15 rokmi väčšina poisťovní kryla len základné klasické riziká ako je požiar, živelné pohromy, vytopenie, krádež vlámaním. V posledných rokoch sa poisťovne veľmi snažili a produkty majetkového poistenia výrazne vylepšili tak, že za rovnaké peniaze dostanete podstatne širšie krytie ako v nedávnej minulosti. Súvisí to s veľkým risk apetítom poisťovní v tomto segmente poistného trhu. Ochota poisťovní angažovať sa v tejto oblasti vychádza zrejme z dobre rozloženého rizika. Keď zhorí jeden dom za 200 000 €, poisťovňa má poistených ešte ďalších 100 000 domov, preto jej škodovosť až tak neutrpí. Keď na druhej strane zhorí továreň za 200 miliónov, toto už poisťovňu zabolí.

Rozdiel medzi poistením domácnosti kedysi a dnes je taký veľký, že sa oplatí každú poistnú zmluvu staršiu ako 5 rokov prehodnotiť, prípadne starú zmluvu prepracovať alebo zrušiť a uzavrieť novú, podľa výhodnejších podmienok. V čom konkrétne sa poisťovne zlepšili nad rámec základného rozsahu poistenia?

Prepätie a nepriamy úder blesku

Keď udrie blesk do vašej obytnej budovy, toto sa plní aj zo základného krytia. Keď však udrie blesk u susedov, vznikne prepätie v elektrickej sieti a následky v podobe vyhorených zásuviek a zničených spotrebičov sú porovnateľné ako keby blesk zasiahol priamo vašu domácnosť, toto vám zo staršej poistky nepreplatia. V moderných poistných podmienkach toto kryté je.

Rozbitie skla

Vo väčšine poisťovní ste si kedysi museli rozbitie skla pripoisťovať, dnes je väčšinou toto riziko v základnom krytí, pričom sa plní za zničené vonkajšie a vnútorné zasklenie, dokonca aj pri rozbití drahej sklokeramickej varnej platne na elektrickom sporáku.

Predĺžená záruka na domáce elektrospotrebiče

Kedysi nemysliteľná vec, dnes bežná súčasť poistenia domácnosti. Normálna záruka na bielu a čiernu techniku je zo zákona 2 roky od výrobcu, z poistky domácnosti sa predlžuje na 5 alebo až 7 rokov.

Pripoistenie záhrady

Dnes existujú riešenia pripoistenia záhrady – okrasných rastlín, živých plotov, kaskád, trávnikov, záhradnej architektúry, trampolín, víriviek, masážnych vaní a príslušenstva.

Poistenie náhrobného pomníka

Náhrobné kamene a pomníky sa poisťujú proti poškodeniu a zničeniu živelnou udalosťou a vandalizmom, hoci pochopiteľne obvykle nebývajú na adrese poistenej domácnosti.

Poistenie psa

Sú už dnes riešenia poistenia liečebných nákladov domáceho maznáčika – psa na veľmi slušné sumy, ktoré vás ochránia pred nečakanými výdavkami u veterinára.

Poistenie zodpovednosti za škodu

Škody spôsobené ktorýmkoľvek členom vašej domácnosti kdekoľvek na území Slovenska alebo aj v zahraničí sa aj predtým pripoisťovali k poisteniu majetku, ale dnes obsahuje toto krytie mnohé vylepšenia a podstatne vyššie poistné sumy až do 1 milióna EUR.

Poistenie právnej ochrany rodiny

Riešite susedské spory alebo potrebujete skontrolovať nejakú zmluvu? Stačí sa ozvať poisťovni telefonicky, poslať príslušné dokumenty a máte k dispozícii najlacnejšie právne poradenstvo vo chvíli, keď ho potrebujete.  

Asistenčná služba

Kedysi poistenie riešilo „len“ finančné dôsledky škody, dnes vám poisťovňa garantuje pomoc bezprostredne po zistení vzniknutej škody. Praskne vám doma potrubie, zavoláte nonstop infolinku a poisťovňa vám pošle inštalatéra. V inom prípade potrebujete kúrenára, elektrikára, murára, atď. Je to veľká pomoc v dnešnej situácii, keď je čoraz ťažšie vôbec zohnať dobrého remeselníka. Mám s tým osobne veľmi dobré skúsenosti.

Prečo a ako zmeniť poistenie domácnosti?

Okrem vyššie spomenutých dôvodov súvisiacich s vylepšením produktov o širšie poistné krytie z hľadiska poistných rizík a ďalších výhod je dôležitá aj aktualizácia poistných súm, čiže zohľadnenie súčasných hodnôt poistenia majetku.

Postupne dokupujete veci do domácnosti – nábytok, dekoračný textil, spotrebiče, a ani si neuvedomíte, že po rokoch je hodnota vášho majetku dvojnásobná. Keby toto nebolo zohľadnené v poistnej zmluve, vystavujete sa riziku podpoistenia, ktoré môže mať za následok krátenie poistného plnenia v prípade škody.

Poistnú zmluvu je možné vypovedať najneskôr 6 týždňov pred koncom poistného obdobia, hovorí občiansky zákonník. Aby ste sa nezamotali, ozvite sa a my vám poradíme individuálne podľa poistných podmienok vašej súčasnej poistnej zmluvy.

Peter Šimko, autor článku
Peter Šimko

Autor článku je šéfredaktorom portálu Poistenie.sk, pôsobí v oblasti poisťovacieho obchodu od roku 1984. V súčasnosti je výkonným riaditeľom maklérskej spoločnosti HEUREKA Brokerage & Consulting. Hrá hokej a rád cestuje.

Zobraziť články >